Nieuw onderzoek: vaccinatie voorkomt overdragen coronavirus

Gezond leven

Uit onderzoek van het CDC, het Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention, blijkt dat mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, het virus over het algemeen niet meer bij zich kunnen dragen. Dit houdt in dat ze anderen dus ook niet of nauwelijks kunnen besmetten. Dit melden Het Parool en RTL Nieuws.

Hoewel er vermoedens waren, was tot nu toe nog niet aangetoond dat een coronavaccinatie ervoor zorgt dat iemand niet meer besmettelijk is. Deze vermoedens worden nu bevestigd.

De Amerikaanse studie is gedaan onder bijna 4000 mensen, die een of twee prikken van het Pfizer of Moderna-vaccin hebben gekregen. Deze mensen hebben tussen halverwege december en halverwege maart wekelijks een coronatest gedaan. Uit de gegevens blijkt dat één prik van het vaccin kans op een besmetting vermindert met 80 procent, na de tweede prik was de kans 90 procent kleiner geworden.

De Nederlandse immunoloog Ger Rijkers is erg enthousiast over dit nieuws: “De algemene redenering rond inenting was tot nu toe: je laat je vaccineren om zélf beschermd te zijn, eigenlijk een egoïstisch motief. Deze studie laat zien dat je anderen eveneens beschermt, er is nu dus ook een altruïstisch motief.”

Het onderzoek laat duidelijk zien dat de circulatie van het virus wordt teruggedrongen. Verwacht wordt dat ongeveer dezelfde resultaten te zien zijn bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen maar dat onderzoek moet nog worden afgerond.

Bron

Deel dit bericht