Nederlandse test die noodzaak chemokuur vaststelt voortaan vergoed vanuit de basisverzekering

zorg

De MammaPrint, een door Nederlandse wetenschappers ontwikkelde genetische test die de noodzaak van een chemokuur kan voorspellen, wordt voortaan vergoed vanuit de basisverzekering. Dankzij die test kunnen jaarlijks enkele honderden vrouwen met beginnende borstkanker veilig afzien van chemotherapie.

Twintig jaar nadat moleculair biologen Laura van ’t Veer en René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis de test bedachten, vindt het Zorginstituut het bewijs ervoor eindelijk sterk genoeg. Met de test kan bij vrouwen met beginnende borstkanker worden vastgesteld hoe agressief de tumor is. De MammaPrint controleert in kankercellen de werking van zeventig genen, die onder meer zijn betrokken bij de snelheid van de celdeling. Als het genetisch profiel van de tumor gunstig is, kan een chemokuur achterwege blijven.

Bij vrouwen met beginnende borstkanker schatten artsen het risico op uitzaaiingen in aan de hand van tumorkenmerken, zoals grootte en aantal aangetaste lymfeklieren. Die risico-inschatting houdt echter geen rekening met de biologische kenmerken van de tumor, waardoor de uitslag niet altijd klopt. Daardoor krijgen vrouwen soms een chemokuur die achterwege had kunnen blijven. Zij zouden nooit uitzaaiingen hebben gekregen en ondergaan de zware behandeling voor niets. De Nederlandse gentest kan bij een aantal vrouwen duidelijkheid geven. De meerwaarde van de test werd beproefd in een Europees onderzoek onder zevenduizend vrouwen.

Voldoende bewijs

Vijf jaar geleden oordeelde het Zorginstituut nog dat de Nederlandse test onvoldoende zekerheid bood en bleef vergoeding uit. Nu is er volgens het Zorginstituut genoeg langetermijnonderzoek gedaan en voldoende bewijs. De test wordt vergoed bij een kleine groep borstkankerpatiënten; het gaat om vrouwen boven de 50 met hormoongevoelige borstkanker in een vroeg stadium.

Oncotype DX, een vergelijkbare genetische test van Amerikaanse makelij, zat al in het basispakket en wordt nu vergoed voor een grotere patiëntengroep. Met die twee testen kan volgens het Zorginsituut jaarlijks bij zo’n vijfhonderd vrouwen chemotherapie veilig achterwege worden gelaten. Dat voorkomt niet alleen overbehandeling, schrijft het Zorginstituut in een rapport, maar leidt ook tot minder onnodige zorgkosten en minder inzet van schaars zorgpersoneel.

Bron

Deel dit bericht