Minister Kuipers ziet niks in landelijke registratie van patiënten met postcovid

zorg

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) is tegen een landelijke registratie van mensen met postcovid. De bewindsman acht dat moeilijk omdat er niet duidelijk is hoeveel mensen echt last hebben van langdurige klachten na een coronabesmetting.

Kuipers vindt registratie lastig omdat er geen heldere definitie is van postcovid, zei hij in de Tweede Kamer. Verder wees hij erop dat het registreren erg lang gaat duren. Het gaat volgens Kuipers om “enkele honderdduizenden” mensen. Verder zou het bulk van dit werk op het bordje van huisartsen komen. Die hebben het al erg druk, zei Kuipers.

 

Postcovidsyndroom

Het postcovidsyndroom stond tot voor kort bekend als langdurige covid of long covid. Op advies van de Gezondheidsraad is de naam veranderd en spreken we nu van het postcovidsyndroom als het gaat om aanhoudende klachten na corona. Post betekent ‘na’ in het Latijn. De klachten komen namelijk ná corona.

“Ik denk dat we het niet nodig hebben”, zei Kuipers over een landelijke registratie. Als een medische beroepsgroep met een patiëntenorganisatie zelf de registratie wil opzetten, zal de minister dat niet in de weg zitten. Die manier van registreren is eerder bij andere ziektes wel eens gebeurd.

Volgens de minister krijgt volgens onderzoek één op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus, te maken met langdurige klachten. Het kan dan gaan om zaken als smaakverlies en spierpijn, maar ook om veel ernstigere gevolgen. De klachten verdwijnen bij een deel van de mensen ook weer na een bepaalde tijd.

 

Speciaal adviesteam en Kamerleden dringen aan op landelijke registratie

Het Maatschappelijk Impact Team (MIT) ziet juist veel waarde in een volledige registratie van mensen met postcovid. Het speciale team adviseert het kabinet over de gevolgen van corona voor de maatschappij en economie. Daarmee zijn ze anders dan het Outbreak Management Team (OMT), dat adviseert wat medisch gezien nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Voorzitter Jolande Sap van het MIT zei dinsdag in de Kamer dat registratie belangrijk zou zijn voor allerlei organisaties die met de gevolgen van postcovid te maken krijgen, zoals verzekeraars. Ook zou het voor patiënten een belangrijke vorm van erkenning zijn als ze beter in beeld komen.

Veel Kamerleden maken zich druk over de zorg voor patiënten met postcovid, omdat speciale poliklinieken de deuren sluiten. “Is de klinische zorg nog toereikend?”, vroeg Nico Drost (ChristenUnie). Volgens Kuipers sluiten de poli’s omdat ze niet meer nodig zijn. Patiënten met postcovid blijven welkom in ziekenhuizen, maar niet meer in specifieke poliklinieken.

Bron

Deel dit bericht