Mensen met een beperking hard getroffen door woningtekort

Veilig wonen

Er is een groot tekort aan betaalbare woningen en mensen met een beperking worden onevenredig hard getroffen door de huidige wooncrisis. In de uitzending van Kassa afgelopen weekend legt directeur Illya Soffer van Ieder(in) uit waarom veel mensen met een beperking grote moeite hebben een passende woning te vinden of aanpassingen aan hun eigen woning te realiseren. Dit meldt Ieder(in).

Uit onderzoek van Ieder(in) en de Woonbond blijkt dat er een ontzettend groot tekort is aan toegankelijk woningen. “De gemeenten hebben sinds 2015 ook de taak om alle aanpassingen aan woningen te doen. Daarmee hebben ze er een hele grote taak bij gekregen. En je ziet dat mensen met een beperking steeds aan het kortste eind trekken. Er komt wel meer aandacht voor woonvoorzieningen voor ouderen en er zijn ook regelingen van uit de Rijksoverheid om de gemeentes te stimuleren meer te doen voor speciale doelgroepen, maar daar zitten mensen met een beperking niet bij”, aldus Soffer.

Eerste levensbehoefte

Huisvesting is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Het recht op huisvesting is vastgelegd in de Grondwet en de overheid heeft zich gecommitteerd aan dit mensenrecht via diverse internationale verdragen, waaronder het VN-Verdrag Handicap. Ieder(in) vindt dat woonzekerheid voor iedereen de norm moet worden en sluit zich daarom aan bij de woonopstand die op 17 oktober in Rotterdam plaatsvindt.

Bron

Deel dit bericht