‘Mega-operatie’ van start: Nederland begonnen met vaccineren tegen corona

Gezond leven

Nederland is begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. De 39-jarige verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri was als eerste aan de beurt. In de priklocatie in Veghel werden vervolgens ook collega’s van Elkadiri ingeënt. In totaal worden vandaag op die locatie 36 mensen gevaccineerd.

Zo zag de allereerste vaccinatie er uit:

Bij de officiële start van het vaccinatieprogramma waren minister De Jonge van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van het RIVM, de GGD’s en farmaceut Pfizer aanwezig. GGD-GHOR-voorzitter André Rouvoet zei dat zijn organisatie klaar is voor de mega-operatie die volgt.

“Eindelijk, na tien maanden in crisisstand te staan, maken we hier een begin met het einde van deze crisis”, zei minister De Jonge voorafgaand aan de eerste prik. Het gaat nog wel even duren “voor we de ellende achter de rug hebben”, voegde hij eraan toe.

Acute zorg

Vandaag wordt ook een begin gemaakt met het vaccineren van zorgpersoneel uit de acute zorg, zoals artsen en verpleegkundigen op de intensive care en de spoedeisende hulp. Dat gebeurt in de ziekenhuizen. Vanaf overmorgen gaan de GGD-priklocaties in Rotterdam en Houten open, volgende week volgen de overige locaties.

Nederland is als laatste land in de Europese Unie begonnen met het vaccineren tegen het virus. Dat gebeurt vooralsnog alleen met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Mogelijk keurt het Europees Geneesmiddelenbureau vandaag nog het middel van Moderna goed, dat vervolgens over enkele weken ingezet kan worden voor de vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Ook huisartsen horen bij de eerste groep die het Moderna-vaccin krijgt.

 

Dit is het overzicht van wie wanneer aan de beurt is:

wie-worden-als-eerste-gevaccineerd-1536x864a

Bronnen

    Deel dit bericht