Maximale gezondheidswinst al bereikt bij minder dan 10.000 stappen per dag

zorg

Tienduizend stappen zetten per dag is voor veel mensen een doel op zich. Maar minder stappen  verkleinen de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten ook al maximaal, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. De studie geeft voor het eerst maat en getal aan het minimale en optimale aantal stappen. Dit meldt het Radboudumc. 

De tienduizend stappen zijn niet heilig, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Minder stappen geven namelijk evenveel gezondheidswinst, ten minste wat betreft de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten. Dat betekent echter niet dat we minder moeten gaan bewegen, stellen de onderzoekers.

Maat en getal

De wetenschappers analyseerden gegevens uit twaalf internationale studies met in totaal ruim 110.000 deelnemers. Daaruit blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden vanaf zo’n 8800 stappen per dag niet verder afneemt. Voor hart- en vaatziekten is dit al bij ruim 7100 stappen het geval. “Die tienduizend stappen zijn in de jaren ’60 van de vorige eeuw uit Japan overgewaaid”, aldus hoofdonderzoeker Niels Stens. “De tienduizendstappenmeter is namelijk de letterlijke vertaling van de eerste commerciële stappenteller uit die tijd. Dat getal is sindsdien een eigen leven gaan leiden, maar is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.”

Beweegnorm

Dus we moeten stoppen met wandelen na zo’n negenduizend stappen? “Nee hoor”, zegt onderzoeksleider Thijs Eijsvogels. “Meer is sowieso niet slechter. Verder hebben we in onze studie alleen de invloed op sterfte en hart- en vaatziekten onderzocht. Wandelen, of bewegen in het algemeen, geeft veel meer voordelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan betere slaapkwaliteit en mentale gezondheid. En het is ook gewoon leuk!”

Bron

Deel dit bericht