‘Leg aantal sociale huurwoningen wettelijk vast’ zegt adviesraad van regering

Huren

Het Rijk moet de bouw van sociale huurwoningen door gemeenten en corporaties strakker leiden om de problemen op de woningmarkt tegen te gaan. Zo moet er wettelijk worden vastgelegd hoeveel sociale huurwoningen erbij moeten.

Dat schrijft de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) in een advies aan de regering. Volgens de Raad zijn er momenteel ‘serieuze problemen’ wat betreft de beschikbaarheid van betaalbare woningen.

De adviesraad verwacht dat de rol van woningcorporaties de komende jaren belangrijker gaat worden, omdat ‘de behoefte aan betaalbare woningen groeit en het aanbod ervan afneemt, vooral dat van commerciële aanbieders’. De voorraad sociale woningen moet daarom fors groeien.

Om dat mogelijk te maken moet onder anderen minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting zowel gemeenten als corporaties dwingend kunnen aanspreken op het verbeteren van hun prestaties, staat in het advies.

Betaalbare woningen vastleggen

Gemeenten moeten vastleggen waar sociale en betaalbare woningen worden gebouwd. En ze moeten bij de verkoop van grond verplicht worden eisen te stellen aan de realisatie van sociale woningbouw. Op die manier weten ontwikkelaars en investeerders beter waar ze aan toe zijn.

Ook moet het kabinet afzien van het plan om huurders het recht te geven hun sociale huurwoning te kopen en woningcorporaties moeten gestimuleerd worden meer woningen aan te kopen. De Raad ziet ook een grotere rol voor corporaties bij de sociale huur.

‘Volmondig mee eens’

Corporatiekoepel Aedes zegt het er ‘volmondig mee eens’ te zijn dat het Rijk hoge prioriteit moet geven aan sociale huurwoningen. “Wij hebben er al langer op aangedrongen dat het Rijk daarbij meer regie neemt, de Raad sluit daarbij aan.”

De koepelorganisatie kan zich alleen niet vinden in een voorstel van de om corporaties te verplichten elkaar financieel te helpen als er één moeite heeft om zijn opgaven te halen. Volgens Van Rijn kunnen woningcorporaties zelf een oplossing vinden als een corporatie onverhoopt in financiële nood komt.

Bron

Deel dit bericht