Langzaam geeft het vrouwenhart haar geheimen prijs

zorg

Dat hart- en vaatziekten zich bij vrouwen anders gedragen dan bij mannen, is al enige tijd bekend. Door onderzoek van het Erasmus MC wordt steeds duidelijker hoe artsen daarmee om moeten gaan. “Uit al onze studies blijkt dat je mannen en vrouwen als groep apart moet bestuderen.” Dat meldt Erasmus MC. 

Twee vrouwelijke wetenschappers promoveerden onlangs op studies naar hart- en vaatziekten bij vrouwen, en naar de geneesmiddelen die daarvoor worden voorgeschreven.

Dr. Elif Aribas ontdekte dat hartklachten bij vrouwen vaak worden veroorzaakt door afwijkingen in de kleine haarvaatjes rond het hart, maar dat cardiologen zich daar nog niet voldoende van bewust zijn. Ze hebben dikwijls ook nog niet de juiste diagnostiek voorhanden.

Dr. Michelle Schreuder bracht aan het licht dat vrouwen vaak de verkeerde doses medicatie krijgen voorgeschreven en dat ze andere bijwerkingen ervaren, bijvoorbeeld van ACE-remmers – medicijnen tegen hoge bloeddruk.

De studies tonen maar weer eens aan dat het vrouwenlijf toch echt anders in elkaar steekt dan dat van de man, en dat de kennis daarover beter kan.

Haarvaatjes

Een hartinfarct wordt meestal veroorzaakt doordat de kransslagaderen, de grote slagaders die het hart van bloed voorzien, verkalken en verstopt raken. Dat is althans bij mannen het geval. Bij vrouwen, zo is onlangs ontdekt, lijken hartklachten vaak te ontstaan doordat de haarvaatjes rond het hart niet goed functioneren.

“Vrouwen die een hartinfarct hebben gehad, blijken vaak normale kransslagaderen te hebben”, legt Aribas uit. “Toen is de gedachte ontstaan dat de kleinste haarvaatjes ermee te maken hadden. Dit wordt ook wel microvasculair lijden genoemd. Inmiddels kan er medisch onderzoek worden gedaan om te kijken of hiervan sprake is.”

Nieuw ziektebeeld

Microvasculair lijden van het hart is in feite een nieuw ziektebeeld. Aribas onderzocht of cardiologen het ziektebeeld (h)erkennen, en of ze vrouwen die met klachten op hun poli komen het juiste diagnostisch onderzoek aanbieden. Dat bleek niet het geval. “Cardiologen hadden behoefte aan een richtlijn. Dus die heb ik geschreven, samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.”

Er zijn aanwijzingen dat de eerste schade bij vrouwen al op jonge leeftijd ontstaat. “Wat we tot nu toe weten is dat microvasculair lijden zich langzaam opstapelt en dat het deels door dezelfde risicofactoren wordt veroorzaakt als verkalking in de grote aderen. Een gezonde leefstijl kan dus – ook al op jonge leeftijd – helpen om microvasculair lijden te voorkomen.”

Andere bril

Dokters doen er dus verstandig aan met een andere bril naar vrouwen met hart- en vaatziekten te kijken. Dat wordt ook bevestigd door de studie van Schreuder, die ontdekte dat vrouwen tijdens hun menstruatie vaker hartkloppingen en pijn op de borst rapporteren.

Ze deed het onderzoek bij vrouwen in de vruchtbare leeftijden bij vrouwen die (nog) niet onder behandeling zijn bij de cardioloog. Van andere aandoeningen, zoals migraine en epilepsie is al bekend dat vrouwelijke geslachtshormonen een rol spelen.

Bron

Deel dit bericht