Kamer voorkomt huurstijging 6,8% vrije sector

Huren

De Tweede Kamer heeft dinsdag een wet aangenomen waarmee de huurverhoging in de vrije sector beperkt blijft.

Daarmee heeft de Kamer ervoor gekozen dat er vijf jaar lang een wettelijke rem blijft op de jaarlijkse huurstijging in de vrije sector. De huidige wettelijke bescherming loopt op 1 mei af. Zonder verlenging mochten verhuurders de huur weer jaarlijks verhogen met wat ze zelf in het contract opschreven.

De Woonbond pleitte voor meerdere verbeteringen van het wetsvoorstel. Uiteindelijk is de wet op deze punten aangepast:

Extra rem blijft in stand

Tot nu toe was het zo dat de maximale huurverhoging bepaald wordt aan de hand van of de inflatie of de gemiddelde CAO-loonstijging. De laagste van deze twee (plus een opslag van 1%) telt als de maximale huurverhoging. In het wetsvoorstel van de minister werd hiervan afgestapt. De maximale huurverhoging kon daarom na 1 mei maar liefst 6,8% zijn. Een aangenomen wijzigingsvoorstel van GroenLinks/PvdA voorkwam dit door het systeem van het ‘laagste van de twee’ in stand te houden.

Van drie naar vijf jaar

In het originele voorstel stond een verlenging van drie jaar voor de rem op de maximale huurverhoging. Met een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie is dit vijf jaar geworden. Dit biedt huurders langer zekerheid.

Kortere termijn ‘stapelhuur’

In de huidige wetgeving mochten verhuurders vijf jaar na dato niet geïnde huurverhogingen alsnog in rekening brengen bij de huurder. Met een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie is dit teruggebracht tot twee jaar na dato, om te voorkomen dat huurders ineens tegen een enorme stapeling van huurverhogingen aanlopen.

Succesvolle lobby

Alhoewel de maximale huurverhoging van maximaal 5,5% nog steeds hoog is, is de Woonbond blij dat de wettelijke bescherming wordt doorgezet. Daarnaast ziet de bond in de aangenomen wetswijzigingen verbeteringen terug waar de huurdersorganisatie al langer voor pleit. Met de aangenomen wet worden er stappen in de goede richting gezet om huurders te beschermen tegen hoge jaarlijkse huurverhogingen in de vrije sector.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met de gewijzigde wet. De aangenomen wet en amendementen zijn terug te lezen op de website van de Tweede Kamer.

Bron

Deel dit bericht