Is de coronatest een blijvertje in het huidige maatschappelijke verkeer?

zorg

Hoewel het ergste coronaleed leek geleden, groeit het aantal patiënten wat wordt opgenomen met coronaklachten weer gestaag. Dat kan te maken hebben met het loslaten van de regels. We gaan er immers weer lekker op uit naar het restaurant, café, festival of dorpsfeest. Gaan we niet wat te onbezorgd om met onze herwonnen vrijheden?

Inmiddels stijgt het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen weer gestaag tot boven de 700. Dit is het hoogste aantal sinds begin mei 2022. Het betekent ook de de druk op het verplegend personeel ook weer toe kan nemen met het stijgende aantal patiënten wat corona heeft.

Maatregelen

Om te voorkomen dat de ziekenhuizen voor overvol raken worden 60-plussers aangespoord om alsnog een herhaalprik te nemen. Dit gebeurt middels een grote communicatiecampagne. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil kost wat het kost voorkomen dat deze groep met ernstige klachten in het ziekenhuis zal moeten worden opgenomen. Daarnaast is het belangrijk om jezelf bij klachten te laten testen. Ga ook zelf coronatesten kopen, zodat je precies weet of bepaalde milde klachten al dan niet te maken hebben met de nieuwe omikron-variant.

Bezorgdheid

Niet alleen de minister maakt zich bezorgd over de oplopende coronabesmettingen, ook huisartsen vinden dat het kabinet te weinig doet om de zorg voor te bereiden op een eventuele grote coronagolf. Ze zijn bezorgd dat er in het najaar ook weer een toename van het aantal besmettingen te zien zal zijn.

De brancheverenigingen zijn van mening dat er in dat geval meer zorg op het bord van huisartsen terechtkomt. Bij de eerdere coronagolven was dat ook te zien. Dat leidde ertoe dat de zorgdruk in de ziekenhuizen opnieuw steeg.

Monitoren

Het blijft dus belangrijk om het verloop van de nieuwe coronabesmettingen goed te monitoren. Die taak ligt niet alleen bij de overheid en de burgers. Ook bijvoorbeeld horecaondernemers en festivalorganisaties zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten bezoekers uitgebreid gratis de mogelijkheid bieden om te testen op corona. Hiervoor zijn coronatesten groothandel beschikbaar. In tegenstelling tot de eerste uitbraak zijn er tegenwoordig gelukkig genoeg van die testen beschikbaar.

Dat de ongerustheid over de toename van het aantal besmettingen is zeker gegrond. In de laatste week van juni hebben meer dan 34.000 mensen binnen één week ontdekt dat ze het coronavirus hebben. Dit is op basis van de officiële testen via de GGD. Waarschijnlijk heeft het aantal dus nog veel hoger gelegen, omdat het aantal thuis- en zelftesten hierin niet meegenomen is.

Vakantie

Ga je trouwens op reis, dan is het goed om van te voren coronatesten te kopen. Zowel op de heen- als terugreis wil je veilig kunnen reizen. We zijn nog niet vergeten dat de eerste coronagolf werd veroorzaakt door mensen die van het ene continent naar het andere reisden. In een paar maand waren mensen over de hele wereld besmet. Neem dus uit voorzorg de nodige maatregelen om jezelf maar ook familie en vrienden te beschermen tegen dit verschrikkelijke virus.

Bron

Deel dit bericht