In dit ziekenhuis kun je experimentele medicijnen krijgen tegen kanker

zorg

Het Radboudumc in Nijmegen start eind deze maand met een speciale kliniek voor patiënten met kanker waar reguliere behandelingen niet meer bij helpen. Ze krijgen er de nieuwste medicijnen, die nog experimenteel zijn.

,,We willen de middelen van morgen vandaag al aanbieden”, zegt Carla van Herpen, hoogleraar Rare Cancers (zeldzame kankers) van de Radboud Universiteit en oncoloog bij het Radboudumc. In principe komt elke patiënt voor wie de al bewezen middelen geen soelaas meer bieden ervoor in aanmerking. ,,De patiënt moet wel fit zijn en het natuurlijk zelf willen. Want zo’n behandeling is best intensief.”

Laatste strohalm

In het Radboudumc lopen al vijftien studies naar nieuwe behandelmethoden tegen verschillende soorten kanker die nog in een vroege fase van onderzoek zitten, de zogeheten fase 1-studies. De medicijnen die daarbij worden gebruikt, moeten dan nog getest worden op mensen. Omdat daar risico’s aan zitten, gebeurt dat in principe alleen bij mensen die verder uitbehandeld zijn. Voor de patiënten zelf is het vaak een laatste strohalm. ,,Die willen we in principe iedereen aanbieden”, stelt Van Herpen.

Wereldkankerdag Publiekslezing

Carla van Herpen is een van de sprekers op de Wereldkankerdag Publiekslezing op 4 februari in het Radboudumc. Op deze gratis toegankelijke middag houdt de wereldvermaarde immunoloog Carl Figdor een lezing met de titel ‘Immuun voor kanker. Van droom naar werkelijkheid’. Hij zal onder meer ingaan op de laatste ontwikkelingen.

Andere sprekers tijdens de lezing zijn Bart Kiemeney (kankeronderzoek), Marion van der Kolk (chirurg), Heidi Rutten (radiotherapeut) en Anneke Hulshoff (verpleegkundig specialist).

De publiekslezing is van 13.30 tot 16.30 uur (inclusief borrel), door iedereen bij te wonen en gratis toegankelijk. Wel is een aanmelding vooraf noodzakelijk via de website van het Radboud Oncologiefonds.

Vandaar dat met de ziekenhuizen in de wijde omgeving wordt gedeeld welke studies er precies lopen. Ook patiënten kunnen dat zien, op de websites oncologiewijzer.nl en hematologiewijzer.nl. In het ziekenhuis wordt een verdieping speciaal ingericht met bedden voor de deelnemers aan de fase 1-studies. Daar is ook extra aandacht voor palliatieve zorg, zorg die gegeven wordt aan patiënten wanneer er geen genezing meer mogelijk is. ,,Om de patiënt zo goed mogelijk te ondersteunen.”

De kliniek is een initiatief van het Centrum voor Oncologie van het Radboudumc en van de afdeling medische oncologie, waar Van Herpen afdelingshoofd van is. De kliniek wordt samen met onder andere de afdeling hematologie en longziekten vorm gegeven.

Speekselklierkanker

Van Herpen zet zich als specialist zeldzame kankers in om de overleving en de kwaliteit van leven voor patiënten met een weinig voorkomende kankersoort te verbeteren. Haar bijzondere aandacht heeft speekselklierkanker en hoofd-halskanker.

Volgens Van Herpen zijn onderzoeken naar nieuwe behandelmethoden wezenlijk. ,,Toen ik zo’n 25 jaar geleden als arts startte, was er vooral chemotherapie. Daar zijn nu onder meer doelgerichte therapie en immunotherapie bijgekomen. Ik heb de laatste jaren voor het eerst patiënten die genezen zijn door immunotherapie, terwijl ze uitzaaiingen hadden van een zeldzame kankersoort. Dat was eerder niet zo.”

Moeilijk uit te vinden

Wat daar aan bijdraagt, is dat er steeds meer expertisecentra komen, plekken waar extra aandacht is voor zeldzame kankersoorten. Daardoor wordt kennis gebundeld en kan er beter onderzoek gedaan worden. Zeker bij zeldzame kankers is het zaak om zo veel mogelijk patiënten in beeld te hebben, om goed te kunnen onderzoeken welke behandelingen het beste werken. ,,Maar wat nog niet goed gaat, is dat het zelfs voor behandelaren vaak nog moeilijk is om uit te vinden welke centra er allemaal zijn en waar ze dus met hun patiënten terecht kunnen.”

“Een knobbeltje in de wang kan duiden op speeksel­klier­kan­ker, maar iemand die dat heeft wordt niet meteen nader onderzocht” – Carla van Herpen, Oncoloog Radboudumc

Wat ook nog een uitdaging is: de eerstelijn, zoals huisartsen en tandartsen, mee laten helpen om zeldzame kankers bij patiënten tijdig te ontdekken. ,,Dat blijft moeilijk. Een knobbeltje in de wang kan duiden op speekselklierkanker, maar iemand die dat heeft, wordt niet meteen nader onderzocht. Heb je een knobbeltje in je borst, dan zit je de volgende dag al in het ziekenhuis.” Daar is nog een wereld in te winnen.

,,Maar huisarts zijn is een ingewikkeld vak. Er is geprobeerd om met behulp van AI, kunstmatige intelligentie, te kijken of bij bepaalde klachten duidelijker is te krijgen of het mogelijk om kanker gaat. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, dus dat onderzoek loopt nog.”

Bron

Deel dit bericht