Huren van half miljoen bewoners corporatiewoningen in juli omlaag

Huren

De huren van ruim een half miljoen bewoners van corporatiewoningen gaan per 1 juli omlaag. Het gaat om huurders met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Zij gaan maximaal 575 euro per maand betalen. Gemiddeld is dat een verlaging van 57 euro.

De huurverlaging zou eigenlijk in 2024 ingaan. Het was een van de prestatieafspraken die minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting heeft gemaakt met de woningcorporaties in ruil voor de afschaffing van de verhuurderheffing. De vereniging van corporaties Aedes en de Woonbond gaven direct al aan dat ze, vanwege de moeilijke financiƫle omstandigheden, hoopten dat de verlaging al in 2023 kon ingaan. Dat is nu wettelijk geregeld.

Huurtoeslag

Tegelijk met de huurverlaging maakt minister De Jonge bekend dat 1,5 miljoen huurders vanaf vandaag extra huurtoeslag krijgen. Het gaat om bijna 17 euro. De Jonge: “Door de hoge inflatie en gestegen energiekosten hebben steeds meer mensen moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Betaalbaar wonen is van groot belang. Juist mensen met een laag inkomen zijn juist een te groot deel van hun inkomen kwijt aan de huur. Met de huurverlaging kiezen we bewust voor een lagere huur voor de laagste inkomens.”

Eigen bijdrage

De verhoging van de huurtoeslag werd met Prinsjesdag al aangekondigd. Door verlaging van de eigen bijdrage gaan de meeste mensen met huurtoeslag er op vooruit. De vraag blijft wel wat er in 2024 gaat gebeuren met de huurtoeslag. Het kabinet heeft een hervorming aangekondigd en wil gaan werken met een systeem van normhuren. Onderzoek van het Nibud wees echter uit de veranderingen voor veel huurders slecht uitpakken.

Het wetsvoorstel is voor advisering naar de Raad van State gestuurd. Tijdens de behandeling van de woonbegroting werd al duidelijk dat veel partijen – ook uit de coalitie – er nog naar willen kijken.

Bron

Deel dit bericht