Huisartsen demonstreren om hoge werkdruk: ‘Zorg is nu stuk complexer’

Gezond leven

Huisartsen demonstreren de hele komende week tegen de vele extra taken die zij op hun bord krijgen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) verwacht vrijdag tussen de 5000 en 10.000 huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners op het Malieveld in Den Haag. “Rustig even lunchen kan al jaren niet meer.”

Ook Joost Siegelaar, huisarts in Apeldoorn, steunt de actie op het Malieveld. “Door meerdere oorzaken is de drukte op het spreekuur afgelopen jaren toegenomen”, zegt Siegelaar, ook voorzitter van de HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland. “Er zijn wachttijden voor de specialistische zorg, waardoor het lang duurt voordat iemand terechtkan na een verwijzing. Tot die tijd zijn wij als huisartsen de hoofdbehandelaar. Dat zijn geen makkelijke contacten, terwijl diegene toch niet voor niets naar een specialist is doorverwezen.”

“Wat ook meespeelt is dat zorg in zijn algemeenheid complexer wordt. Veel vragen van ouderen en patiënten met meerdere complexe aandoeningen kunnen niet binnen 10 minuten worden afgehandeld.”
Volgens een woordvoerster van de LHV is de actiebereidheid hoog. “Wij voelen heel erg de urgentie en die wordt steeds groter.” Hoeveel zorgmedewerkers er precies komen is volgens haar nog niet duidelijk omdat veel huisartsen de spoedzorg voor hun patiënten nog moeten regelen.

Sinds de aankondiging van de actie is er volgens de LHV niets verbeterd. De belangenorganisatie geeft aan dat de grens bereikt is van wat de huisartsenzorg aankan.

Huisartsen kregen de laatste jaren veel extra taken. Als hij langer dan 10 minuten nodig heeft voor een patiënt, neemt Siegelaar die tijd ook. “Maar dat gaat wel ten koste van de tijd die overblijft voor andere patiënten én mijn eigen tijd. Terwijl we betere zorg kunnen leveren als we meer tijd hebben voor een patiënt. Dan hoeven we ook minder vaak te verwijzen en kunnen we goedkoper werken. Rustig even lunchen kan al jaren niet meer. Ik eet in de auto onderweg naar een huisbezoek.”.

Actiebereidheid onder huisartsen groot

Huisartsen beginnen morgen al met het voeren van acties. Zo worden er video’s getoond in wachtkamers en posters opgehangen om aandacht te vragen voor de druk in de huisartsenzorg. Ook krijgen patiënten deze boodschap te horen via praktijkbandjes.

Patiënten worden opgeroepen om de acties te steunen via een voorbeeldbrief aan minister Ernst Kuipers (Gezondheidszorg).

De manifestatie op het Malieveld is op 1 juli van 14.00 tot 16.00 uur. “Iedereen die de huisartsenzorg een warm hart toedraagt is van harte welkom, dus ook patiënten”, zegt de woordvoerster van de LHV.

Bron

Deel dit bericht