Hoogte compensatie voor blokverwarming nog steeds een groot vraagteken

Huren

Mensen met een blokaansluiting voor gas of elektriciteit moeten nog langer wachten tot ze weten hoeveel compensatie zij krijgen voor de hoge energierekening. Het compenseren van meerdere huishoudens achter een aansluiting, blijkt een taaie klus voor het kabinet.

Het prijsplafond dat voor veruit de meeste huishoudens gaat gelden vanaf 1 januari, is niet geschikt voor blokaansluitingen. Daarbij zitten meerdere appartementen achter een aansluiting. Omdat het prijsplafond per aansluiting werkt, werkt dat niet voor deze groep.

Het kabinet heeft daarom beloofd dat er ook voor deze groep een regeling komt. Eerder deze week leek het erop dat er vandaag duidelijkheid zou komen, maar die hoop blijkt ijdel.

Vast bedrag per maand

Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat de ongeveer 700.000 huishoudens achter een blokaansluiting een vast bedrag per maand gaan krijgen ter compensatie van de hoge prijzen, onafhankelijk van het verbruik.

Maar hoe hoog die tegemoetkoming wordt, is nog steeds onduidelijk. Ook wil het kabinet graag onderscheid maken tussen kamers (bijvoorbeeld van studenten) en zelfstandige woningen. Maar hoe dat onderscheid er precies uit komt te zien, is ook nog niet besloten.

Niet zelf aanvragen

Je kunt die compensatie straks trouwens niet zelf aanvragen. Dat moet bijvoorbeeld de huurbaas, vereniging van eigenaren of woningcorporatie doen. Zij moeten vervolgens het geld eerlijk doorgeven. Ook niet onbelangrijk: de subsidie wordt niet maandelijks overgemaakt, maar op twee momenten in het jaar.

De hoogte van de tegemoetkoming zal ‘zo goed mogelijk aansluiten bij de tegemoetkoming die andere huishoudens met het prijsplafond krijgen en zal per halfjaar meebewegen als de energieprijzen stijgen of dalen’, schrijft het kabinet. Wat dat betekent in de praktijk, blijft onduidelijk.

380 euro

Wat wel duidelijk is, is dat huishoudens achter een blokaansluiting alsnog 380 euro krijgen. Eerder kregen andere huishoudens al twee keer 190 euro, maar de blokaansluitingen waren ook hiervan uitgezonderd. Dat wordt in elk geval straks alsnog gerepareerd.

Het kabinet verwacht de definitieve regeling in februari rond te hebben. Huishoudens krijgen dan met terugwerkende kracht compensatie vanaf 1 januari.

Bron

Deel dit bericht