Hoogleraren gefrustreerd over uitblijven vitamine D-advies tegen corona

Gezond leven

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat vitamine D effectief is tegen corona. Wie vitamine D slikt, heeft een kleinere kans op het virus en wie het alsnog krijgt, is minder ziek. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (VU), hoogleraar Gezond Ouder worden Manfred Eggersdorfer (UMCG), hoogleraar biochemie en voedingswetenschappen Harry Wichers en ook hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (Wageningen Universiteit) snappen niet waarom de overheid niks met deze studies doet. En vragen zich ondertussen af of het Den Haag niets uitmaakt dat mensen doodgaan. Ze zijn gefrustreerd, laten ze aan het Algemeen Dagblad weten. 

De overheid wil eerst een metastudie afwachten, maar Savelkoul vindt dat arrogant. “Het lijkt wel alsof het ons niks interesseert dat er ondertussen mensen in het ziekenhuis komen en dood gaan.” Hij spreekt wel van voorzichtigheid bij die uitspraak, maar dit geeft volgens hem wel aan waarover hij zo gefrustreerd is.

Enkele maanden geleden sprak Savelkoul ook met het Algemeen Dagblad, omdat toen al bleek dat vitamine D een kleinere kans op een coronabesmetting geeft en een minder ernstig ziekteverloop. De hoogleraar immunologie vraagt zich af waarom niemand extra vitamine D slikt in deze tijden.

Meer doden zonder vitamine D

Een recente Spaanse studie laat zien dat een coronabesmetting minder ernstig verloopt bij mensen die vitamine D slikken. Een  groep kreeg een hoge dosis ervan en een andere groep niet. Van de vijftig mensen die de vitamine dagelijks slikten, moest één persoon naar de intensive care maar overleed er niemand. De 26 personen die geen vitamine D slikten, kwamen er minder goed vanaf: dertien belandden op de intensive care en twee personen kwamen te overlijden.

Vitamine d-tekort verantwoordelijk voor coronadoden

Dan is er ook nog een Duits onderzoek, geleid door wetenschapper Herman Brenner, waarin staat dat een tekort aan vitamine D voor bijna negen van de tien coronadoden verantwoordelijk kan zijn. “Dat is een geweldig groot aantal”, aldus hoogleraar Manfred Eggersdorfer van het UMCG. Van de 118 coronapatiënten met een tekort aan vitamine D, overleden er zestien. Hoewel het om een kleine studie gaat, laat he wel zien dat langer wachten op resultaten van grotere onderzoeken gevaarlijk kan zijn.

Weinig kans op overdosering

Een pilletje vitamine D per dag kan geen kwaad. Een overdosering is lastig te bereiken, namelijk pas als iemand een heel potje ervan opeet. Toch is het ministerie van Volksgezondheid nog niet klaar voor het uitbrengen van een advies hierover. Inmiddels is wel een Adviespanel ingericht waarin onafhankelijke experts oordelen over nieuwe, veelbelovende behandelingen tegen corona. Dit panel gaat ook kijken naar de relatie tussen het oplopen van het virus en vitamine D als preventief middel.

Bron

Deel dit bericht