Hoe senioren eenvoudig belangrijke gezondheidsindicatoren kunnen controleren

Gezond leven

Voor iedereen is het belangrijk om de gezondheid goed in de gaten te kunnen houden. Voor senioren is dit nog belangrijker. Op een hogere leeftijd komen er meer risico’s om de hoek kijken. Veel hiervan zijn bekend. Het probleem is dat ze niet altijd zichtbaar of merkbaar zijn. Te veel senioren lijden aan kwalen waar zij geen erg in hebben. Gelukkig gaat het vaak om onschuldige kwalen. Soms echter ook om ernstige of zelfs levensbedreigende kwalen. Daarom is het belangrijk om vitale functies en indicatoren goed in de gaten te kunnen houden. Dat lukt met deze hulpmiddelen.

Een zuurstofmeter

Een zuurstofmeter meet de saturatie: het percentage zuurstof in het bloed. Via de aderen wordt bloed getransporteerd. Zo krijgt het lichaam op alle plekken voldoende zuurstof. Maar is dat wel zo? Een tekort aan zuurstof in het bloed kan leiden tot problemen en bovendien gevaarlijk zijn. Wanneer hier sprake van is, is het verstandig om zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen. Alleen hoe weet je nu of hier sprake van is? Met de beste zuurstofmeter kun je dit snel en eenvoudig thuis (of waar en wanneer dan ook) doen. Een clipje op de vinger meet middels rood en infrarood licht het zuurstofgehalte.

Een bloeddrukmeter

Een te hoge bloeddruk kan letterlijk levensgevaarlijk zijn. Vooral ouderen hebben nog wel eens te kampen met een te hoge bloeddruk. Dit vaak zonder dat zij dit weten. Want van een hoge bloeddruk voel je in de regel helemaal niets. Overgewicht, roken en een ongezonde leefstijl kunnen bijdragen aan een te hoge bloeddruk, hoewel dit ook deels genetisch is. Investeer in de beste bloeddrukmeter en test regelmatig je bloeddruk. Hiermee voorkom je mogelijk ernstige problemen. Daarbij gaat het niet alleen om een te hoge bloeddruk, maar ook om een te lage bloeddruk. Ook dit kan een lastige en gevaarlijke ouderdomskwaal zijn. Bij een te lage bloeddruk neemt bijvoorbeeld het risico op flauwvallen toe.

Een smartwatch

Een smartwatch is zeer veelzijdig. Iedereen gebruikt hem op zijn of haar eigen manier. Op het gebied van gezondheid heeft een smartwatch een belangrijke functie. Zo zijn sommige smartwatches uitgerust met een hartslagmeter. Zo kun je niet alleen altijd je hartslag aflezen; het slimme horloge kan ook een waarschuwing sturen wanneer er een afwijkend hartritme wordt geconstateerd. Hierdoor zijn er al heel wat problemen aan het licht gekomen en waarschijnlijk zelfs levens gered.

Digitale bloedsuikermeter

Gelukkig zijn er tegenwoordig bloedsuikermeters die de glucosespiegel kunnen meten zonder te hoeven prikken. Prikken is een betrouwbare methode, maar voor senioren vaak lastig uit te voeren. Daarom is een digitale bloedsuikermeter absoluut een uitkomst. Hiermee kan men snel, eenvoudig, comfortabel en betrouwbaar de bloedsuikerspiegel meten. Goed meten is belangrijk om een eventuele hypo of hyper te voorkomen.

Oorthermometer

Het kan belangrijk zijn om de lichaamstemperatuur op te meten. Zeker in de corona pandemie is dat duidelijk geworden. Maar hoe doe je dit zelfstandig? In het bijzonder voor senioren zijn traditionele rectale thermometers moeilijk en bijzonder oncomfortabel in gebruik. Een goede oorthermometer biedt oplossing omdat iedereen hiermee eenvoudig en betrouwbaar ook de eigen lichaamstemperatuur kan meten.

Bron

Deel dit bericht