Hitteplan vanaf maandag 18 juli van kracht en waarschuwing voor smog

Gezond leven

De temperaturen lopen op de komende dagen. Op dinsdag 19 juli 2022 kan het kwik stijgen tot rond de 40 graden op sommige plekken in het land. Daarom heeft het RIVM besloten dat maandag 18 juli het Nationaal Hitteplan in werking treedt. En omdat het niet alleen in Nederland, maar in heel Europa warm is, kan er ook smog ontstaan, waarschuwt het RIVM.

Hitteplan

Het hitteplan en de smogwaarschuwing geldt voor heel Nederland. Het plan treedt in werking om mensen te waarschuwen voor aanhoudende hitte. De waarschuwing geldt voor ons allemaal, maar is er ook op gericht om organisaties, (zorg)professionals en vrijwilligers te waarschuwen tijdig maatregelen te treffen voor kwetsbare groepen.

Klachten

Dit soort extreem hoge temperaturen kunnen hoofpijn, jeuk, vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken. Maar ook uitdroging, uitputting of zelfs een hitteberoerte. Het is zaak om ouderen goed in de gaten te houden. Zij hebben meer moeite hun lichaamstemperatuur te reguleren en hebben minder snel dorst. Dat geldt ook voor baby’s en (kleine) kinderen. Ook mensen met een chronische ziekte, overgewicht of daklozen zijn kwetsbaar en dienen in de gaten te worden gehouden.

Smog

Smog, veroorzaakt door de hoge concentratie ozon en ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, heeft de komende dagen ook invloed op ons welzijn. Daarom is er naast het hitteplan ook een smogwaarschuwing. Ouderen, mensen met luchtwegziekten of kinderen kunnen hier erg veel last van hebben. Vooral als zij zich inspannen. Beperk de komende dagen uw inspanningen en blijf eventueel binnen.

Tips van het RIVM

Behalve uw inspanningen beperken kunt u nog een aantal dingen doen om gezondheidsproblemen en ongemakken te voorkomen. De tips van het RIVM hitteplan:

  • Drink voldoende. 2 liter per dag is genoeg.
  • Draag dunne (katoenen) kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Blijf uit de zon.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond.
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning.

Meer tips

Naast de tips van het RIVM uit het hitteplan, hebben we meer tips aangaande het warme weer? Bijvoorbeeld hoe u dieren kunt helpen: zo helpt u de dieren de hitte door. Naast warm, is het ook nog eens droog. Tips om hier mee om te gaan vindt u hier. En ook in huis wordt het warm. Zo zorgt u dat het in huis koel blijft.

Het hitteplan gaat maandag 18 juli 2022 in werking en zoals het er nu naar uitziet geldt dat tot en met woensdag 20 juli 2022.

Bron

Deel dit bericht