Heel belangrijk dat verpleeghuizen niet gesloten worden

Veilig wonen

Nog nooit zijn in zoveel verpleeghuizen in Nederland bewoners besmet geraakt met het coronavirus. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Toch is het heel belangrijk dat de verpleeghuizen niet gesloten worden, stelt AIOS Ouderengeneeskunde Bas ter Brugge. Dit meldt ANP Expert Support.

De meeste mensen in verpleeghuizen zijn volledig gevaccineerd en hebben inmiddels hun boosterprik gehad. “Zij zullen slechts milde verschijnselen krijgen bij een besmetting en niet snel overlijden aan de gevolgen van het virus. Het welzijn van bewoners in het verpleeghuis staat centraal. Comfort en kwaliteit zijn zeer belangrijk in deze fase van het leven”, aldus Ter Brugge.

Angst en verdriet

In de eerste coronagolf waren veel mensen in verpleeghuizen angstig en verdrietig omdat ze hun naasten niet konden zien. Ook ontstonden gedragsproblemen bij mensen met dementie omdat ze de situatie niet konden overzien. Sommige ouderen werden boos of wilden weg.

“Natuurlijk moet scherp gekeken worden naar corona- of griepklachten van ouderen en indien nodig mensen of afdelingen worden geïsoleerd. Zo kunnen heel gericht maatregelen worden getroffen als dat nodig is. Alles dichtgooien is zeker geen oplossing. Als je al het leed afweegt tegen de risico’s, dan is openblijven een must.”

Bron

Deel dit bericht