‘Grote doorbraak’ in onderzoek naar afslankmedicijn tegen obesitas

Gezond leven

Er is een grote doorbraak in de zoektocht naar een afslankmedicijn voor mensen met obesitas. Het middel semaglutide blijkt de eetlust te onderdrukken, waardoor mensen met zeer ernstig overgewicht in een paar maanden flink wat kilo’s kunnen verliezen.

Volgens Liesbeth van Rossum, endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas is dit afslankmedicijn een “gamechanger”. Dat vertelde ze in het programma Stax&Toine op NPO Radio 1.

Niet het zoveelste wondermiddeltje
Misschien verzucht je nu dat het gaat om het zoveelste wondermiddeltje dat claimt je te helpen van die overtollige kilo’s af te komen, maar zo zit het niet. Een Engelse studie, uitgevoerd onder bijna tweeduizend mensen, toonde een gemiddeld gewichtsverlies van vijftien kilo tijdens een proefperiode van vijftien maanden. Dat was aanzienlijk meer dan in de groep, die in plaats van semaglutide, een placebo-middel kreeg. Dit middel is iets anders dan de poedertjes en pilletjes die claimen te helpen, zegt Van Rossum. Dat semaglutide zo goed blijkt te werken, is volgens haar echt een doorbraak. Het werkt anders dan andere middelen.

Hormoon
Semaglutide is een medicijn dat werkt op de darmen; het wordt door je lichaam eigenlijk aangezien als het darmhormoon dat je aanmaakt wanneer je een verzadigd gevoel hebt. Of je honger hebt en wanneer je verzadigd bent, is namelijk hormonaal geregeld. Je hersenen krijgen een seintje van een bepaald hormoon, als je genoeg hebt gehad. Door dat hormoon stop je dus met eten, maar bij mensen met obesitas werkt dat niet altijd goed. Er ontstaat dan een disbalans tussen de darmen en de hersenen, waardoor dit soort seintjes niet goed doorgegeven worden. Die balans kan weer hersteld worden met het gebruik van dit afslankmedicijn, legt Van Rossum uit in Stax&Toine. Het helpt mensen met obesitas om eerder vol te zitten: geen wondermiddel, maar wel een ondersteuning bij gewichtsverlies.

‘Een grote stap’
Dat dit nieuwe afslankmiddel nu blijkt te werken, is volgens de endocrinoloog een grote stap in een nieuwe ontwikkeling van medicijnen voor obesitas. Het is niet zo dat iedereen met obesitas dit middel gewoon kan krijgen. Er wordt altijd eerst gekeken naar een aanpassing van de leeftijl, vaak via een tweejarig durend traject. Daarin krijgt iemand begeleiding om een goede balans te leren vinden tussen eten, bewegen maar ook ontspanning. Daarna is de volgende stap vaak een operatie, zoals een maagband of -verkleining. Zo’n operatie is heel effectief, maar volgens Van Rossum kleven er ook veel nadelen aan.

“Dit medicijn bootst een stukje van het effect van de hormonale reactie, na de operatie, na en is dus een optie om het gat tussen de leefstijl en de operatie op te vullen. De resultaten zijn spectaculair. Dit is echt een gamechanger“, zegt van Rossum in het radioprogramma. Wel benadrukt ze dat dit medicijn altijd bovenop een gezonde levensstijl moet komen; dat blijft essentieel.

Nog niet in Europa
Semaglutide is nog niet goedgekeurd als afslankmiddel bij obesitas in Europa, maar wordt al wel ingezet bij diabetes type 2. Van Rossum hoopt dat dit wel binnenkort zal gebeuren: “Mensen met obesitas hebben meer nodig dan een gezonde voedselomgeving en meer beweging. Effectieve medicatie kan leiden tot de nodige gewichtsafname en winst voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.” Dat zou niet alleen veel mensen helpen, maar ook veel andere aandoeningen als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, als gevolg van obesitas, kunnen voorkomen.

Bron

Deel dit bericht