Griepepidemie begonnen, ziekenhuizen vol met luchtwegpatiënten

zorg

UTRECHT – In ziekenhuizen door het land liggen alle bedden op longafdelingen vol met mensen die kampen met een longontsteking of andere luchtwegaandoeningen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longen en Tuberculose (NVALT). Er is zo’n toeloop aan patiënten dat ze nu ook op andere afdelingen terechtkomen.

„Het heeft zich de afgelopen weken langzaam opgebouwd”, vertelt Wouter van Geffen, longarts in Medisch Centrum Leeuwarden en bestuurslid van de NVALT. Hij vertelt dat steeds meer mensen met luchtwegaandoeningen en longontstekingen zich meldden in het ziekenhuis de afgelopen periode. Meer nog zelfs dan vorig jaar. Longartsen zagen daarmee de griepepidemie al even aankomen.

„Het zijn met name ouderen die al een broze gezondheid hebben”, vertelt Van Geffen over de mensen die nu in het ziekenhuis liggen. Maar ook zitten er volgens hem jonge en gezonde mensen tussen. Van Geffen vertelt dat de meeste mensen na een paar dagen in het ziekenhuis weer naar huis kunnen. „Maar helaas overlijden patiënten hier soms ook aan.”

Meer mensen met griepklachten naar huisarts, epidemie deze week begonnen

Inmiddels komen ze, vanwege het tekort aan bedden op de longafdelingen, ook op andere afdelingen te liggen. Het varieert per ziekenhuis maar kan bijvoorbeeld zijn op geriatrie of interne geneeskunde. Tot problemen leidt dat volgens Van Geffen niet. „Tijdens corona hebben we geleerd hoe we intern bedden kunnen opschalen. En daar plukken we nu de vruchten van.”

Er zijn op dit moment heel veel mensen die vanwege het griepvirus een luchtweginfectie hebben gekregen. Daarmee is ook sprake van een griepepidemie, stellen onderzoeksinstituut Nivel, Erasmus MC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Nivel meldt dat de afgelopen week 70 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts zijn geweest.

Dat is een flinke toename in vergelijking met de twee weken ervoor toen het aantal niet boven de vijftig kwam. Om deze winter officieel te kunnen spreken van een griepepidemie moeten meer dan 56 mensen ziek zijn. Vorig jaar lag de piek van de epidemie rond de jaarwisseling. Toen hadden 100 op de 100.000 mensen de griep.

Andere virussen

Naast het griepvirus gaan er op dit moment in Nederland ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het coronavirus, het RS-virus, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus. Ook zijn er veel meer mensen dan voorgaande jaren die kampen met een longontsteking. Alhoewel dit aantal de afgelopen weken wel licht is gedaald.

Deze winter nam het aantal mensen dat ziek werd al voor Kerst toe maar dat zwakte daarna weer wat af. Sinds begin dit jaar steeg het aantal mensen met de griep opnieuw flink. Vergeleken met vorig jaar rond deze tijd zijn op dit moment beduidend meer mensen ziek. Hoe dat precies komt, is nog niet duidelijk.

Relatief gezien lopen op dit moment volgens het RIVM vooral oudere volwassen een longontsteking op. Dit aantal daalde de afgelopen week wel wat maar is nog steeds hoger dan vorig jaar. Afgelopen week betrof dit 217 mensen, de week daarvoor ging het om zo’n 245 personen. Ook het aantal kinderen tussen de 5 en 14 jaar met een longontsteking is dit jaar hoger dan voorgaande jaren.

Bron

Deel dit bericht