Goedkoper eten? 6 tips om te besparen in de winkel en keuken

zorg

Wil jij geld besparen op je eten? Er zijn een hoop manieren waarop je op een gezonde manier net wat minder kunt uitgeven. Van koken met diepvriesgroente tot zorgen dat je precies genoeg kookt. Met deze zes praktische tips bespaar je gemakkelijk op je eten.

1. Ga voor goedkopere recepten

Wil je lekker eten voor weinig? Kijk dan naar goedkopere recepten. Op de site van het Voedingscentrum vind je meer dan 240 recepten onder de 2,50 euro. Vlees is vaak het duurste onderdeel van een gerecht. Kies daarom vaker voor recepten met gezonde vleesvervangers zoals ei of peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen. Dat is vaak veel goedkoper. En mooi meegenomen: deze producten belasten het milieu een stuk minder dan vlees.

2. Vergelijk prijzen van supermarkten

Het kan lonen om de prijzen van verschillende supermarkten te vergelijken. Kijk waar de producten die je vaak gebruikt, zoals brood, fruit of zuivel, het goedkoopst zijn. Wie weet is de winkel die net iets verder fietsen is wel goedkoper dan de supermarkt die je nu altijd bezoekt. Het kan ook helpen om te kiezen voor minder bekende, goedkopere merken. Huismerken zijn vaak goedkoper dan de A-merken. En ze smaken meestal net zo goed.

3. Laat voorgesneden groente liggen

Een zakje voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes is natuurlijk lekker makkelijk, maar de prijs van een hele bloemkool, een bos wortelen of een zak aardappelen ligt uiteindelijk lager. Dat komt omdat er meer inzit en je er vaak meerdere keren van kunt eten. Ook zijn sommige groenten goedkoper uit de diepvries, bijvoorbeeld doperwtjes. Diepvriesgroente is net zo gezond als verse groente als er geen zout of room aan is toegevoegd.

4. Kook precies genoeg

Als je precies genoeg kookt, hoef je niks weg te gooien. Zonde natuurlijk als eten waarvoor je hebt betaald in de afvalbak belandt. Om de juiste porties af te meten, kun je bijvoorbeeld een maatbeker zoals het Eetmaatje of een keukenweegschaal gebruiken. Heb je toch iets over? Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer.

5. Gebruik je restjes en kliekjes

Heb je een halve courgette, een paar oude boterhammen of restje gekookte rijst over? Neem de restjes uit je koelkast, vriezer of voorraadkast als startpunt voor een nieuwe maaltijd. Met restjes groente, vis, rijst, pasta of aardappel maak je bijvoorbeeld makkelijk een soep, omelet, roerbakgerecht of salade. Dat is niet alleen lekker, maar ook goedkoop.

Vind je het moeilijk om te bedenken wat je moet maken? Typ de ingrediënten die je nog over hebt in de zoekbalk van deze receptendatabase. Zo krijg je meteen een recept dat je met jouw restjes kunt maken. Of bekijk deze extra tips over restjes en kliekjes.

6. Neem minder ongezonde producten

Misschien een open deur, maar je kunt ook geld besparen door minder ongezonde producten te eten en drinken. Bijvoorbeeld frisdrank en alcohol zijn vrij duur en beide niet goed voor je gezondheid. Als je in plaats van bijvoorbeeld cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, scheelt dat een hoop geld.

Wil je meer bespaartips en goedkopere recepten? Bekijk dan deze budget-pagina.

Bron

Deel dit bericht