Gigantische huurverhoging dreigt volgend jaar, kabinet wil ingrijpen

Huren

Door de torenhoge inflatie dit jaar dreigt er een financiële strop voor huurders in de vrije sector. Volgens de huidige regels mogen de huren verhoogd worden met de inflatie plus 1 procent. De Woonbond wil dat de wet zo snel mogelijk wordt aangepast en als het aan het kabinet ligt, gaat dat ook gebeuren.

Vorig jaar werd een wet aangenomen die voorschrijft dat de huurverhoging in de vrije sector niet hoger mag zijn dan de inflatie van het jaar ervoor plus 1 procent. Die wet is bedoeld om huurders te beschermen tegen exorbitante verhogingen, maar door de extreem hoge inflatie op dit moment dreigt dat heel anders uit pakken.

Ongekende stijging

Stel dat de prijzen dit jaar gemiddeld met 7 procent stijgen, wat op dit moment nog aan de conservatieve kant lijkt, dan mogen de huren in de vrije sector volgend jaar dus stijgen met 8 procent. Voor een huurder die 1000 euro per maand betaalt, betekent dat een stijging van maar liefst 80 euro per maand, en 960 euro per jaar. “Dit is ongekend”, zegt Marcel Trip van de Woonbond.

De Woonbond, een organisatie die opkomt voor de belangen van huurders, heeft daarom een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd vandaag. De bond wil dat er snel gekeken wordt naar een aanpassing van de wet.

Pieter Herman is voorzitter van zijn huurdersvereniging en huurt een appartement in een groter complex in Amsterdam. Hij ziet de bui al hangen. “De huren zijn hier gemiddeld zo’n 1200 tot 1500 euro. Dus elke stijging is al snel een flink bedrag.”

De huurverhoging staat dan ook hoog op zijn agenda. “We hadden het er bij de bestuursvergadering over. Het gedrag van onze verhuurder kennende wordt de verhoging volgend jaar al snel 120 tot 150 euro per maand voor veel huurders.”

Huurders in de problemen

“Het huidige huurbeleid doorzetten in 2023 is geen optie. Dit gaat huurders in de problemen brengen. Een huurbevriezing is een goede stap om huurders te helpen, en geeft de tijd om na te denken over het toekomstige huurbeleid”, aldus de Woonbond.

De organisatie pleit ervoor om in ieder geval de koppeling van de huren aan de inflatie los te laten. “Oorspronkelijk is de verbinding tussen huurverhoging en inflatie in het leven geroepen om de huurders te beschermen. Dat werkt onvoldoende.” Een optie is volgens de Woonbond om de huurstijging te koppelen aan de gemiddelde stijging van de lonen.

Draagvlak in Den Haag

In de Tweede Kamer ontstaat steeds meer steun om de wet aan te passen. “Dit gaat leiden tot extreme verhogingen. We kunnen kijken naar andere mogelijkheden”, zegt Faissal Boulakjar, Kamerlid voor coalitiepartij D66, tegen RTL Nieuws.

Daarmee lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor aanpassing van de wet. In februari diende PvdA-Kamerlid Henk Nijboer al een motie in om de wet, die hij overigens zelf heeft bedacht, aan te passen. Die motie werd nipt verworpen omdat de gehele coalitie tegenstemde. D66 komt daar dus nu op terug. Ook het CDA zegt ‘na te denken’ over de toekomstige huurontwikkeling.

Nieuw systeem

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat vandaag weten dat er een wetswijziging in de maak is. Daarmee zou woonminister Hugo de Jonge de mogelijkheid krijgen om jaarlijks de maximale huurstijging vast te stellen, net zoals dat geldt voor de sociale huren.

Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om de maximale huurstijging gelijk te stellen aan de inflatie, iets lager vast te stellen of zelfs helemaal los te koppelen van de inflatie als dat nodig is, schrijft minister De Jonge.

Bron

Deel dit bericht