Geluidsopnames: Sywert wilde ‘gillend rijk’ worden met mondkapjes

Financiën

Sywert van Lienden wilde ‘gillend rijk’ worden met de mondkapjesdeal die hij in het voorjaar van 2020 ‘om niet’ sloot met de overheid. ‘We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden alle vier miljonair’, is één van de dingen die hij gezegd heeft. Ook maakte hij met zijn partners plannen om de enorme winsten verborgen te houden.

Dat blijkt uit geluidsopnames die het Openbaar Ministerie (OM) bezit en waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen. “In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen”, zei Sywert van Lienden volgens de krant in april 2020.

‘Geen nieuwe auto’

De krant onthulde vorig jaar hoe Van Lienden en zijn partners via de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) miljoenen euro’s verdienden met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar de verkoop van mondkapjes aan de overheid liep via zijn commerciële bedrijf.

De geluidsopnames waar de krant vandaag over schrijft, lijken ‘zeer belastend’ voor de verdachten. De drie verdachten, naast de CDA’er gaat het om Bernd Damme en Camille van Gestel, wisten al in een vroeg stadium dat ze geld willen verdienen met de mondkapjesdeal. Een vierde persoon, een kennis van Van Lienden, was even betrokken bij SHA maar brak later met de groep.

De partners maken plannen om de winsten geheim te houden. “Geen nieuwe auto, geen nieuwe huizen, geen nieuwe kleren”, zou er tijdens een van de interne overleggen bijvoorbeeld gezegd zijn.

Zoom of telefonisch

De gesprekken vonden plaats via Zoom of telefonisch en daar zouden opnames van zijn gemaakt, die het OM momenteel onderzoekt.

De drie worden ervan verdacht van verduistering, oplichting en witwassen. Vorige maand werd daarom beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Zelf voorspelt Van Lienden dat het onderzoek dat naar hem loopt ‘hem vrijpleit’. Het OM wil ‘in het belang van het onderzoek’ niet reageren op de onthullingen van de Volkskrant.

Reactie Van Lienden

Van Lienden reageert op Twitter dat de bandopnamen gelekte fragmenten zijn in de aanloop naar een rapport van onderzoeksbureau Deloitte naar de mondkapjesdeal. Van Lienden stelt dat uit de opgenomen gesprekken zal blijken dat de ‘ intentie en strekking’ anders zijn.

Volgens Van Lienden dateert dit gesprek van 12 april en komt dit met gesprekken uit de dagen erna uitgebreid en in context aan bod in de publicatie van Deloitte. “Na publicatie zal ik verder reageren.”

Bron

Deel dit bericht