Geheugen ouderen verbetert als ze iedere dag twee handjes noten eten

zorg

Ouderen die dagelijks twee handjes noten eten, hebben na vier maanden een beter geheugen en betere doorbloeding van de hersenen. Hun insulinegevoeligheid in hersengebieden die mogelijk betrokken zijn bij cognitieve en metabole processen verbeterde ook, net als de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Onderzoeker Kevin Nijssen van Maastricht UMC+ concludeert hiermee dus dat een portie gemengde noten op dagelijkse basis bij kan dragen aan het voorkomen van ouderdomsziektes en cognitieve achteruitgang. Dit meldt Maastricht UMC+.

Naarmate de leeftijd vordert, gaan het geheugen en de concentratie achteruit en neemt het risico op ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Gezond eten kan gezond ouder worden bevorderen. Er zijn al onderzoeken die hebben laten zien dat noten het risico op hart- en vaatziekten verkleint, maar dat er ook voordelen zijn voor het cognitief functioneren is een nieuwe conclusie.

Beter geheugen

Binnen het onderzoek van het Maastricht UMC+ aten 28 ouderen tussen de 60 en 70 jaar met overgewicht of obesitas iedere dag 60 gram ongezouten noten (pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten en walnoten). Ook volgden ze de richtlijnen voor gezonde voeding. Vier maanden na de starten deden ze het beter op geheugentesten en was er in drie verschillende hersengebieden een betere doorbloeding te zien. Dat er meer bloed gaat naar de hersengebieden die betrokken zijn bij de cognitieve functies, zorgt mogelijk voor de verbetering in geheugen die we hebben waargenomen”, aldus Nijssen. Het onderzoek toont dus aan dat regelmatig noten eten cognitieve achteruitgang bij veroudering tegen helpt gaan.

Bron

Deel dit bericht