Geen 1,5 meter meer: dit zijn de coronaregels vanaf nu

Gezond leven

Anderhalf jaar leven op anderhalve meter: vanaf dit weekend hoeft het niet meer. Maar dat betekent niet dat er geen coronaregels meer zijn. Dit zijn alle regels vanaf nu op een rij.

Coronabewijs

De grootste verandering is het verdwijnen van de anderhalve meter en de invoering van het coronabewijs. Deze wordt volgens het kabinet ingezet ‘op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte anderhalve meter afstand drukker wordt’.

Hier is het coronabewijs verplicht

  • Alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines)
  • Bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden)
  • Bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theater

Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Het coronabewijs is verplicht vanaf 13 jaar, vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

In de horeca blijft een verplichte sluitingstijd van 00.00 uur tot 06.00 uur gelden.

Bron: Rijksoverheid

Evenementen

Evenementen die binnen worden gehouden zonder vaste zitplaats, mogen met maximaal 75 procent van de normale capaciteit doorgaan. Mét een vaste zitplaats is er geen maximaal aantal bezoekers en voor beide gevallen geldt de sluitingstijd van 00.00 uur als het evenement in de horeca wordt gehouden.

Voor evenementen die buiten worden gehouden geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor alle evenementen geldt: een coronacheck is verplicht.

Werkadvies aangepast

Het advies was om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat wordt nu aangepast naar ‘werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’.

Mondkapjes

Op het vliegveld, in vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s, boten richting de Waddeneilanden en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het dragen van een mondkapje verplicht. Eerder was er ook een verplichting op perrons en stations, maar die vervalt nu, zo zei demissionair premier Mark Rutte in de laatste persconferentie:

Onderwijs

Waar eerst nog een maximale groepsgrootte van kracht was van 75 in het mbo en het hoger onderwijs vervalt die.

In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.

Op de kinderopvang en het primair onderwijs is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt als er één besmetting is.

Reizen

We laten ook weer meer mensen uit het buitenland toe in Nederland. Sinds afgelopen woensdag hoeven gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere reizigers uit zogenoemde ‘zeer hoogrisicogebieden’ niet meer in quarantaine.

Basisregels

Je mag dus dichterbij komen dan anderhalve meter, al adviseert het kabinet toch dringend om toch afstand te houden. De basisregels blijven ook van kracht. Handen wassen dus, geen handen schudden, testen bij klachten en goed ventileren.

En misschien zijn we daar aan het eind van het jaar ook wel vanaf.

Bron

Deel dit bericht