Gaat nieuw systeem helpen bij ellenlange wachttijd voor sociale huurwoning?

Huren

In een groot deel van Nederland moet je vele jaren wachten om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. In Amsterdam en omstreken wordt vandaag een nieuw systeem ingevoerd, waardoor je mogelijk eerder aan de beurt komt.

Iemand die zich nu inschrijft en daarna 11 maanden reageert op beschikbare woningen heeft voortaan voorrang op iemand die al 10 jaar staat ingeschreven maar nog niet actief op zoek is.

Hoe werkt het?

Tot nu toe kreeg iemand die het langst stond ingeschreven en aan de voorwaarden voldeed (zoals inkomenseisen) de beschikbare huurwoning. Maar vanaf vandaag is dat niet meer zo. Nu krijgt degene met de meeste punten de woning. En die punten kun je op verschillende manieren krijgen:

  • Wachtpunten: per jaar dat je ingeschreven staat 1 wachtpunt.
  • Zoekpunten: als je een maand op vier woningen of meer reageert krijg je 1 zoekpunt, tot een maximum van 30.
  • Situatiepunten: per maand dat je in een bepaalde situatie zit krijg je 1 punt, tot een maximum van 12. Een voorbeeld van zo’n situatie is een stel met kinderen dat uit elkaar gaat of een gezin dat inwoont bij anderen. Deze punten moet je zelf aanvragen.
  • Startpunten: heb je een woning of kamer met jongerencontract en moet je binnen een half jaar eruit, dan kun je 10 punten krijgen. Startpunten gelden alleen in Amsterdam en Zaanstad.

Zoekpunten kun je ook weer kwijtraken. Als je een hele maand niet reageert op advertenties verlies je een punt. En ook als je bijvoorbeeld een uitnodiging krijgt voor een bezichtiging maar niet reageert.

Een rekenvoorbeeld: stel je gaat scheiden, hebt kinderen en je hebt snel een huurwoning nodig. Je schrijft je in en reageert iedere maand op woningen en vraagt situatiepunten aan. Dan heb je na een jaar dus 25 punten (12 situatiepunten, 12 zoekpunten en 1 wachtpunt). En als je dan op een woning reageert ‘win’ je dus van iemand die 24 jaar staat ingeschreven maar net begint met reageren. Die heeft 24 wachtpunten, en komt dus in dit geval een punt tekort.

Dat nieuwe systeem gaat gelden in Amsterdam en omliggende gemeenten als Purmerend, Aalsmeer en Zaanstad. In totaal vallen 278.000 corporatiewoningen onder de nieuwe regels. Er staan bijna 450.000 mensen ingeschreven en bijna 100.000 mensen zoeken actief naar een corporatiewoning.

Wachttijd soms 18 jaar

“Op sommige plekken is de wachttijd al snel 18 jaar. Alleen als je echt lang ingeschreven staat, maak je dan kans op een woning”, zegt Anne-Jo Visser, directeur van het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad. “Maar voortaan als je in een dringende situatie zit en echt je best doet om een woning te vinden, ben je mogelijk eerder aan de beurt.”

Volgens haar hebben vandaag al meteen meer dan 250 mensen de situatiepunten aangevraagd om meer kans te maken. “Veel andere regio’s kijken met spanning hoe dit nieuwe systeem uitpakt. Als dit slaagt is het zeker een voorbeeld voor de rest van het land.”

De belangenorganisatie van huurders is gematigd positief. “Ze hebben hun best gedaan om het wat eerlijker te maken”, zegt een woordvoerder van de Woonbond. “Maar je moet niet de illusie wekken dat heel veel mensen nu eerder een woning krijgen. Er moeten vooral heel veel nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd.”

Hulp voor digitaal minder vaardigen

“Er zijn nu niet opeens meer woningen”, erkent de Amstelveense wethouder Volkshuisvesting Adam Elzakalai (VVD). “Maar ik verwacht wel dat het leidt tot een rechtvaardiger verdeling. Maar extra woningen blijven ook gewoon nodig.”

Reageren op woningen gebeurt online. “Digitaal minder vaardige mensen kunnen daarbij worden geholpen in bijvoorbeeld bibliotheken en buurthuizen”, zegt de wethouder.

Mario van Tongeren, die al zeven jaar staat ingeschreven voor een huurwoning in Amsterdam, is blij met het nieuwe systeem. “Als ik niet te kieskeurig ben, hoop ik tussen nu en twee jaar iets te vinden.” Hij woont nu in een studio van 25 vierkante meter en reageert op woningen met een woonkamer en aparte slaapkamer.

Bron

  • https://nos.nl/artikel/2460096-gaat-nieuw-systeem-helpen-bij-ellenlange-wachttijd-voor-sociale-huurwoning

    Dit bericht verscheen ook op: nos.nl

Deel dit bericht