Feit of fictie: ‘Was ophangen op de slaapkamer is ongezond’

zorg

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Was ophangen op je slaapkamer is ongezond.”

Dit artikel verscheen op nationalezorggids.nl.

Als het koud en regenachtig is, hang je je was liever niet buiten op. Anderen hebben misschien niet eens de mogelijkheid om dit te doen. Ook heeft lang niet iedereen een droger of gebruik je die liever niet al te vaak. Dan zit er niks anders op dan de was binnen op te hangen. Maar is dit wel een goed idee?

Luchtvochtigheid

Als je de was binnen ophangt, verhoogt de luchtvochtigheid in sommige gevallen wel met dertig procent. Één wasje zorgt soms zelfs voor twee liter water in de lucht. Dit stimuleert de groei van schimmels en sporen. Dat kan allergische reacties veroorzaken.

Lees ook: “Alcohol helpt om op te warmen” 

Hang de was niet op in een ruimte waar je veel tijd spendeert. Het helpt ook om de wasmachine extra te centrifugeren. Hierdoor komt er minder vocht in de lucht en is de was sneller droog. Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Ook helpt het om de was vlakbij een radiator te plaatsen of in het zonlicht.

Slaapkamer

Soms moet de was gewoon binnen staan. Kies dan een ruimte waar je niet vaak komt. Zet de was niet in de slaap- of woonkamer neer, maar kies voor de gang of de badkamer.

Conclusie

Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.

Bron

Deel dit bericht