Moet een zorgverzekeraar mij accepteren voor een zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht u te accepteren voor de basisverzekering, wat uw leeftijd of gezondheidssituatie ook is. De verzekeraar mag u wel weigeren voor een aanvullende verzekering.

 

Basisverzekering: verplicht accepteren

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht u te accepteren voor de basisverzekering. Deze verzekering dekt de basiszorg van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek.

Een verzekeraar mag dus ouderen of zieken niet weigeren en ook niet om een hogere premie vragen.

 

Aanvullende verzekering: niet verplicht accepteren

Een zorgverzekeraar mag u weigeren voor een aanvullende verzekering. Dit is een uitbreiding van uw verplichte basisverzekering. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welke aanvullende verzekeringen hij aanbiedt en welke voorwaarden daarvoor gelden.

U kunt uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij 2 verschillende zorgverzekeraars afsluiten. Heeft u de basisverzekering en aanvullende verzekering bij 1 verzekeraar afgesloten? En stapt u voor de basisverzekering over naar een andere verzekeraar? Dan mag uw oude zorgverzekeraar uw aanvullende verzekering niet opzeggen

Een zorgverzekeraar kan wel een wachttijd voor de aanvullende verzekering hanteren. Dan bent u al wel verzekerd, maar krijgt u bepaalde kosten (nog) niet vergoed. U krijgt bijvoorbeeld een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering pas na 6 maanden vergoed. En niet meteen op de 1e dag van uw verzekering. Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar.

 

Deze vragen en antwoorden zijn afkomstig van de website van de Rijksoverheid.

Ben je huurder? Vragen over gezond leven of veilig wonen?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op.