De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur verder aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid. Tijdelijke contracten voor studentenkamers blijven wel mogelijk.

Doordat het plan werd ingediend door een oppositie- en een coalitiepartij was vooraf onduidelijk of er een meerderheid was voor het wetsvoorstel. Uiteindelijk bleken alleen de VVD en de Groep Van Haga grote bezwaren te hebben tegen het plan. Zij vrezen dat het voorstel leidt tot een kleiner aanbod van huurwoningen, omdat verhuurders mogelijk afhaken. ‘Dit is een verdere stapeling van regels in een al behoorlijk gereguleerde huurmarkt, we hebben het gevoel dat het aanbod een knauw krijgt’, sprak VVD-Kamerlid Peter de Groot.
De initiatiefnemers Henk Nijboer (PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) hopen met hun plan een betere bescherming voor huurders te regelen. Huurders met een tijdelijk contract die bijvoorbeeld klagen over de staat van hun woning, lopen nu het risico dat hun contract niet wordt verlengd. Dat verzwakt hun rechtspositie. Ook moet de wet leiden tot leefbaarder wijken; tijdelijke huurders investeren doorgaans minder in hun buurt.
Tot 2016 waren alleen contracten voor onbepaalde tijd toegestaan bij de verhuur van woningen. Om de doorstroming op de huurmarkt op gang te helpen, werd het daarna mogelijk om tijdelijke contracten aan te bieden. Deze contracten duren maximaal twee jaar. Tijdelijke contracten voor studentenkamers duren maximaal vijf jaar.
De tijdelijke contracten blijken een populaire optie voor verhuurders. In plaats van tijdelijke leegstand te voorkomen, zoals de bedoeling was, zorgde de wet er vooral voor dat verhuurders meer konden verdienen. Verhuurders mogen bij een bewonerswissel namelijk de huurprijs flink verhogen. De Woonbond berekende dat de huurprijs gemiddeld meer dan 7 procent stijgt zodra nieuwe bewoners het pand betrekken. Als mensen met hetzelfde contract in hun huurhuis blijven wonen, stijgt de prijs rond 1 procent per jaar. Ongeveer 30 procent van de nieuw afgesloten huurcontracten is inmiddels tijdelijk.
Eigen plan De Jonge
Pikant politiek detail: minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting begon maandag de procedure om een soortgelijke wet van zijn hand door de Kamer te krijgen. In zijn plan krijgen gemeenten de mogelijkheid om bepaalde wijken aan te wijzen waar tijdelijke verhuur wordt verboden. Kamerleden waren niet gecharmeerd van De Jonges timing. ‘Sneu’ en ‘treurig’ noemde Sandra Beckerman (SP) de werkwijze van de minister. CDA-Kamerlid Jaco Geurts had een duidelijke boodschap aan alle betrokkenen: ‘Ga met elkaar in gesprek!’
Of het CDA zich achter de wet gaat scharen, is nog niet helemaal duidelijk. De partij wil zeker weten dat tijdelijke contracten wel mogelijk blijven in specifieke gevallen, zoals noodopvang. Ook zonder het CDA lijkt er echter een meerderheid te zijn.
Of het voorstel daadwerkelijk een meerderheid haalt, wordt later duidelijk. In een volgend debat zullen de initiatiefnemers en minister De Jonge de gestelde vragen beantwoorden. Daarna pas volgt de stemming.
Bron
-
Dit bericht verscheen ook op: www.volkskrant.nl