Eerste Kamer stemt in met quarantaineplicht buitenlandse reizigers

Gezond leven

De Eerste Kamer heeft vannacht ingestemd met een wet die het reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico verplicht in quarantaine te gaan na aankomst in Nederland. Ook verplichte toegangstesten worden mogelijk, nadat de Eerste Kamer na een urenlang debat akkoord ging met de wetsvoorstellen.

De kabinetsplannen konden na het debat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.

De plannen waren eerder al goedgekeurd door de Tweede Kamer, die besloot dat reizigers een boete van 435 euro riskeren als ze zich niet aan de quarantaineplicht houden. De Eerste Kamer moest nog overtuigd worden en dat was lastig, omdat verschillende partijen, waaronder de PVV en de PvdA, vinden dat met name de wet voor toegangstesten nog te veel ruimte laat voor interpretatie.

Nieuwe virusgevallen voorkomen

Door de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland hoopt het kabinet te voorkomen dat nieuwe virusgevallen uit het buitenland worden geïmporteerd.

Die quarantaineplicht gaat gelden voor alle ‘zeerhoogrisicolanden’. Dat zijn landen waar per 14 dagen meer dan 500 coronagevallen per 100.000 inwoners zijn. Ook kan de plicht gaan gelden voor landen waar een zogenoemde ‘zorgelijke variant’ van het coronavirus is gesignaleerd of voor landen waar de registratie van het aantal gevallen waarschijnlijk zeer onder de maat is.

Het RIVM en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid bepalen welke landen tot ‘zeerhoogrisicoland’ bestempeld worden.

Vliegverboden intrekken

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat de vliegverboden die nu voor die landen gelden, kunnen worden ingetrokken. Reizigers uit die landen moeten straks verplicht in quarantaine. Dan vormen zij geen risico meer, is het idee.

Vóór het afreizen naar Nederland is het verplicht een negatieve testuitslag te laten zien. Reizigers uit een land met een hoog risico op een coronabesmetting moet bij aankomst in Nederland dan tien dagen in quarantaine. Reizigers kunnen zich op dag vijf na aankomst hier laten testen via de GGD. Als die test negatief is, mag de reiziger uit quarantaine.

Hoge boete

Na het ingaan van de nieuwe wet kan worden gecontroleerd op het naleven van de quarantaineplicht. Die controles lopen via een belteam, die boa’s kunnen sturen om te controleren of iemand zich nog aan de quarantaine houdt.

Verplichte toegangstesten

De testwet, die vannacht ook werd goegekeurd, is bedoeld om bepaalde sectoren eerder of verder te kunnen heropenen met behulp van verplichte toegangstesten. Dit zou vooral voor grotere bijeenkomsten zoals festivals ingezet worden, denkt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Wie een negatieve coronatest kan laten zien, mag naar binnen.

GroenLinks bleek vannacht onmisbaar om deze testwet erdoor te krijgen, maar eiste wel een aantal voorwaarden. Zo wil de partij dat de maatregelen niet van kracht zijn op plekken waar voldoende afstand gehouden kan worden of op doorstroomlocaties. Dat betekent dat mensen bijvoorbeeld geen test nodig hebben voor een café of museum.

Zelftesten toestaan

Verder vroeg GroenLinks coronaminster De Jonge te kijken of in gebieden waar geen testlocatie in de buurt is zelftesten kunnen worden toegestaan. Die zijn misschien iets minder betrouwbaar, maar maken de kans wel kleiner dat mensen onder een test uit proberen te komen, is het idee.

Het is nog onduidelijk wanneer de wetten precies ingaan, maar dat zal waarschijnlijk vrij snel zijn.

Bron

Deel dit bericht