‘Eenzaamheid kost 2 miljard aan extra zorgkosten per jaar’

Gezond leven

Mensen die zich eenzaam voelen maken ieder jaar 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan mensen voor wie dat niet geldt, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht. Omgerekend gaat het om een bedrag van 2 miljard euro per jaar.

Volgens de universiteit voelt een op de tien Nederlanders zich zeer eenzaam en vier op de tien in enige mate. Eenzame mensen hebben vaak een ongezondere leefstijl en een slechtere mentale en fysieke gezondheid, zeggen de onderzoekers.

Maar ook als gecorrigeerd wordt voor die factoren, maken eenzame Nederlanders nog altijd meer zorgkosten. Ze komen bijvoorbeeld sneller bij de huisarts of de ggz terecht, licht onderzoekster Rachelle Meisters toe.

De studie wijst uit dat de verschillen in zorgkosten tussen eenzamen en niet eenzamen het grootst zijn bij de groep van tussen de negentien en veertig jaar. De onderzoekers denken dat de maatregelen tegen het coronavirus die kloof verder hebben vergroot.

Voor het onderzoek hebben de Maastrichtse wetenschappers 350.000 Nederlanders ondervraagd. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het International Journal of Public Health.

Bron

Deel dit bericht