Ruim één op de vijf Nederlanders die zorg nodig heeft, is in 2022 niet naar de arts geweest omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Zorgkosten hebben grote impact op de levens van chronisch zieke mensen; sommigen zetten hun verwarming noodgedwongen lager, of doen minder boodschappen.

Dit komt naar voren uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland, onder de 10.056 leden van haar Zorgpanel. Dit zijn veelal mensen die zorg nodig hebben; 90 procent van de deelnemers heeft een aandoening; voornamelijk hart- en vaatziekten, een vorm van reuma, een longaandoening of een lichamelijke beperking.
De 21 procent die aangeeft zorg te mijden, doet dat vooral bij mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent). Dit pakte voor ruim de helft vervolgens negatief uit; zo hadden mensen last van pijn of andere klachten. Voor een groter deel (62 procent) zorgde het mijden voor extra stress, angst of minder mobiel zijn. Daardoor nam het risico toe om in een sociaal isolement te komen.
“Vroeger zat mondzorg in het ziekenfonds; nu is deze zorg een luxe geworden” –
Stapeling
Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek had te maken met extra zorgkosten voor bijvoorbeeld vervoer, aanpassingen aan hun huis, een speciaal dieet of extra stook- of elektriciteitskosten bij mensen die door ziekte aan huis gebonden zijn. In deze huishoudens, waar de kosten dus oplopen, wordt méér zorg gemeden dan in huishoudens waar geen ‘zorgkostenstapeling’ plaatsvindt.
Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland, schrikt van de resultaten van het onderzoek. „Met name het mijden van de mondzorg baart me zorgen. Je hoort geregeld van tandartsen dat slechte mondzorg invloed heeft op de rest van je gezondheid. Daarnaast leidt het tot pijn en schaamte. Vroeger zat mondzorg in het ziekenfonds; nu is die zorg een luxe geworden. Als je het hebt over tweedeling in de samenleving: hier begint het. Dit is niet zichtbaar, het sluipt erin.”
‘Kabinet aan zet’
De Patiëntenfederatie wil dat het kabinet in actie komt. Zo moet het eigen risico fors omlaag en moet mondzorg weer deels vergoed worden vanuit de basisverzekering. Mensen moeten ook makkelijker toegang krijgen tot fysiotherapie, aldus de federatie.
Lees ook: commentaar
Zorg draait te veel om geld. Als grote groepen mensen om financiële redenen de dokter mijden en ziekenhuizen hun operatiekamers sluiten, zijn we ver van huis, schrijft politiek verslaggever Laurens Kok in dit commentaar.
Bron
-
Dit bericht verscheen ook op: www.ad.nl