Dokters verenigen zich op TikTok tegen desinformatie

zorg

Medische desinformatie verspreid op sociale media bereikt in toenemende mate de spreekkamer. Om een tegenwicht te bieden, hebben acht artsen zich verenigd op TikTok. Saaie video’s? ‘Dat is precies de bedoeling’.

Nee, ze willen géén elektrode om tijdens de weeën de conditie van de baby te monitoren, want van zo’n draadje op het hoofd wordt hun kindje kaal. En nee, geen extra oxytocine als de bevalling niet vordert, want dat schaadt de moeder-kindbinding. Een vrouw heeft trouwens helemaal geen hulp nodig tijdens de bevalling, want een olifant doet het ook alleen en dat dier is zoveel groter.

Het is een greep uit de desinformatie die de ronde doet op de sociale media en die steeds vaker doordringt in de spreekkamer van de Bossche gynaecoloog Mieke Kerkhof. ‘Ik hou van goed geïnformeerde patiënten en ik ben een voorstander van samen beslissen, maar mijn tijd gaat te vaak op aan het bespreken en weerleggen van dit soort theorieën’, zegt ze.

Zonder zo’n elektrode (een CTG-draadje) kan een kind een zuurstoftekort oplopen. Zonder oxytocine kan de bevalling soms zo stagneren dat een keizersnede nodig is. En een olifant heeft een heel ander bekken dan een vrouw. Onbegrijpelijk, zegt ze, dat zwangere vrouwen eerder iets aannemen van zelfbenoemde experts dan van een arts die meer dan tien jaar studie achter de rug heeft.

Het is een plaag die de meeste artsen zullen herkennen: voor veel van hun patiënten zijn de sociale media de belangrijkste bron van informatie geworden. Daar worden ze bijgepraat over het nieuws, over faits divers maar ook over medische onderwerpen. De opkomst van TikTok doet die informatievoorziening geen goed. Waar op X of op Instagram gebruikers eerst volgers nodig hebben om berichten of filmpjes onder de aandacht te brengen, is dat op Tiktok niet meer nodig.

Bron

Deel dit bericht