Diederik Gommers tegen 2G-beleid

Gezond leven

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, spreekt zich uit tegen de eventuele invoering van het zogeheten 2G-beleid door het demissionaire kabinet. Dat gaat volgens hem tot een grotere tweedeling in de maatschappij leiden.

Dat systeem houdt in dat mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs krijgen als ze gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. “Als dokter voelt dit niet goed. De politiek heeft blijkbaar in zijn hoofd zitten dat je mensen die zijn gevaccineerd een beetje meer moet belonen. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen”, zegt Gommers in een gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).

Volgens hem is het meest veilige een 1G-systeem. Dat houdt in dat iedereen zich laat testen. “Laten we het vooral met elkaar oplossen. Ik maak me zorgen als je twee kampen tegen elkaar gaat afzetten.”

Delta-variant

De arts-intensivist wijst er ook op dat er een groep mensen is die wegens een onderliggende ziekte niet gevaccineerd kan worden. “Die worden vergeten.” Ook benadrukt Gommers dat het gedrag van mensen moet veranderen. Dat geldt volgens hem ook voor gevaccineerden, omdat met de nieuwe Delta-variant iedereen het virus kan doorgeven.

Minister De Jonge is geen voorstander

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) werd eerder dinsdag gevraagd naar de mogelijkheid om iedereen te testen, maar is daar geen voorstander van. Volgens de bewindsman zouden daar misschien wel 800.000 testen per dag voor nodig zijn. “Ik weet niet of dat praktisch uitvoerbaar is. Ook zijn er juridische bezwaren. Is het proportioneel, om ook gevaccineerde mensen te laten testen?”

Bron

Deel dit bericht