De versoepelingen van 26 juni op een rij

Gezond leven

Het vaccineren gaat hard. Er zijn al meer dan 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd en ruim 4 miljoen hebben hun eerste prik gehad. Sinds zaterdag zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. Dat is al terug te zien in de besmettingscijfers en in het aantal coronapatienten in ziekenhuizen. Het kabinet acht de meeste coronamaatregelen daarom niet meer nodig en besluit om stap 4 van het openingsplan al op 26 juni te zetten. Dit is een overzicht van de aanstaande versoepelingen, zo meldt Rijksoverheid.

Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen

Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal vier personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.

Mondkapjesplicht vervalt grotendeels

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd, blijft deze verplichting gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het openbaar vervoer en op aangewezen plekken rond het ov, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.

Van thuiswerken naar deels op kantoor

Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.

Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter

Vanaf 26 juni is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor binnen- en buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en checkgesprek blijven verplicht. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.

Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter

Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het toegangsbewijs open zonder beperkingen.

Gratis coronatest voor reizen

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Bron

Deel dit bericht