De Jonge: waarschijnlijk tóch pas reizen na volledige vaccinatie

Gezond leven

Het is volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid waarschijnlijk dat vrij reizen in Europa toch pas weer mogelijk wordt als iemand volledig is gevaccineerd. In dat geval zal het kabinet zorgen voor een gratis PCR-test voor mensen die op vakantie willen naar het buitenland.

Omdat vermoedelijk nog niet iedereen op de drempel van de vakantie twee prikken heeft “lijkt het logisch” om een test dan gratis aan te bieden, zei de demissionair minister na coronaoverleg woensdag. De twee prikken zijn nodig voor het Europees certificaat dat reizen in de vakantieperiode mogelijk moet maken. Er zijn echter alternatieven: een negatief testbewijs of bewijs dat je recent corona hebt gehad, moet ook reizen mogelijk maken.

Alleen van het vaccin van Janssen is maar één prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.

PCR-testen

Enkele weken geleden kwamen er uit Brussel nog geluiden dat de Europese lidstaten genoegen wilden nemen met gedeeltelijke vaccinatie, als voorwaarde om te reizen. De Jonge had daar naar eigen zeggen ook op aangedrongen bij zijn collega-ministers. “De meeste collega’s kijken er anders naar”, zegt De Jonge over de Europese onderhandelingen.

De Jonge toonde zich eerder niet enthousiast over het idee van gratis PCR-testen. Nu alleen volledige vaccinatie mensen in staat stelt om te reizen “ligt het in de rede om te kijken of je kan meedenken” met mensen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, aldus de minister.

Bron

Deel dit bericht