Dag van de Mantelzorg: nieuwe Mantelzorgtest geeft tips, inzicht en hulp

Mantelzorg

Eén overzicht met hulp en ondersteuning voor mantelzorgers als de zorgtaken even te veel worden. Vanaf vandaag, de Dag van de Mantelzorg, kunnen mantelzorgers de online Mantelzorgtest doen. Wie de test invult, krijgt een overzicht met hulp op maat om de zorg voor hun naaste te verlichten. Alhoewel de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland vrijwel altijd met liefde voor iemand zorgen, kan het soms ook zwaar zijn. Bijna een half miljoen mantelzorgers voelt zich zelfs overbelast. Om mantelzorgers te ondersteunen is vandaag de online Mantelzorgtest gelanceerd. Dit meldt Rijksoverheid.

Uit een pilot van de Mantelzorgtest in drie Brabantse gemeenten blijkt dat mantelzorgers vooral ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL herkent dit beeld en bevestigt dat dit voor mantelzorgers in heel Nederland geldt.

Gemeenten kunnen aansluiten

Wie op Mantelzorgtest.nl zijn mantelzorgtaken invult, krijgt inzicht, praktische tips en mogelijkheden voor hulp op maat om overbelasting te voorkomen. Gemeenten kunnen aansluiten bij het initiatief om de beschikbare ondersteuning en zorg lokaal beter inzichtelijk te maken. De Mantelzorgtest is ontwikkeld door zorgverzekeraar CZ met medewerking van het ministerie van Volksgezondheid. De Mantelzorgtest wordt aangeboden door stichting Mantelzorgtest en wordt in samenwerking met VWS vanaf vandaag uitgerold bij gemeenten.

Landelijke campagne ‘Deel je zorg’

De Mantelzorgtest maakt deel uit van de landelijke campagne ‘Deel je zorg’, die het ministerie van Volksgezondheid rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november voert. De campagne roept mantelzorgers op regelmatig de balans op te maken of hulp nodig is bij het geven van mantelzorg. Het delen van de zorg is een goede manier om het mantelzorgen langer vol te houden. Zo wordt voorkomen dat mantelzorgers uitvallen.

Bron

Deel dit bericht