Cardiologen zwijgen over miljoenen euro’s ontvangen van medische bedrijven

zorg

De medische industrie heeft aan tientallen cardiologen miljoenen euro’s betaald, zonder dat hun ziekenhuizen hier vanaf wisten. Om belangenverstrengeling te voorkomen moeten cardiologen vóór dit soort betalingen eerst toestemming vragen aan de bestuurders van hun ziekenhuis, maar doen dit vaak niet. Van de negen door NOS en Nieuwsuur onderzochte ziekenhuizen, gaven zeven ziekenhuisbesturen geen toestemming vooraf. Drie besturen waren niet eens op de hoogte van het bestaan van bv’s of stichtingen van hun cardiologen. Dit meldt NOS. 

Het gaat veelal om cardiologen in niet-academische ziekenhuizen die veel geld gestort krijgen op de rekeningen van hun stichtingen of bv’s. Betalingen voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek in opdracht medische bedrijven is toegestaan, maar alleen onder strenge voorwaarden. Het risico op omkoping en beïnvloeding moet op deze manier zo minimaal mogelijk blijven. Een van die voorwaarden is dat ziekenhuisbestuurders eerst toestemming moeten geven aan specialisten voordat zij de betaling ontvangen.

Groot probleem

Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht, noemt de bevindingen verbazingwekkend. Juist ook omdat medische bedrijven juristen in huis hebben die weten dat artsen vooraf goedkeuring moeten krijgen. “Dat er ondanks wetgeving nog steeds veel gebeurt in achterkamertjes, is een groot probleem”, stelt hij.

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs

Het Amphia Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis wisten niet van het bestaan van de bv’s of stichtingen van hun cardiologen af. Volgens deze cardiologen is het geld dat ze hebben ontvangen naar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs gegaan. Ze erkennen wel dat ze de regels niet goed hebben gevolgd, simpelweg omdat ze “er onvoldoende bij hebben stilgestaan om toestemming te vragen”. Topsponsors van de cardiologen zijn Abbott, Medtronic Trading, Boston Scientific, Biotronik en Astra-Zeneca.

Bron

Deel dit bericht