Bijna helft van verpleegkundigen slikt pillen van het werk

zorg

Een op de vijf zorgverleners neemt slaappillen van het werk voor eigen gebruik. En 3 procent pakt zware opiaten zoals oxycodon en fentanyl. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 onder 20.000 leden.

Bijna de helft (48 procent) van de verpleegkundigen en verzorgenden steelt pillen uit de werkvoorraad. In 79 procent van de gevallen gaat het om pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol.

De beroepsorganisatie pleit voor een beter en vooral helder en transparant beleid. Dat verpleegkundigen duidelijk te verstaan wordt gegeven dat het niet de bedoeling is de werkvoorraad aan te spreken, ook al gaat het slechts om paracetamol. Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: ,,In veel zorgorganisaties ontbreekt nu een passend beleid. Het is belangrijk dat dit er komt én dat hierover goed wordt gecommuniceerd. Dit om te voorkomen dat medicatie, zoals een paracetamol, uit de medicijnvoorraad moet worden genomen.”

Slaapmedicatie

Redenen voor het nemen van deze pijnstillers zijn bijvoorbeeld (acute) hoofd- en rugpijn of griepklachten. Een veelgehoord argument is dat iemand zich niet ziek wil of kan melden en dankzij de paracetamol toch zijn of haar dienst kan draaien. Naast pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, geeft 22 procent aan soms slaapmedicatie uit de werkvoorraad te pakken.

Het niet kunnen slapen na een nachtdienst wordt hiervoor vaak als argument gebruikt. Van de respondenten geeft 3 procent aan weleens zwaardere medicatie, die alleen op recept verkrijgbaar is, mee te nemen. Hierbij gaat het om opiaten zoals oxycodon of fentanyl. Tot slot geeft 3 procent aan incidenteel antibiotica te hebben genomen.

‘Zorgwekkende trend’

Zeer recent luidde onderzoeksbureau Hoffmann in Almere in deze krant al de noodklok over de jaarlijkse toename van medicijndiefstal in de zorg. Het gaat, aldus Hoffmann, vooral om het stelen van rustgevende-, pijnstillende en verdovende middelen. Voor eigen gebruik, dan wel voor de handel.

Het is een zorgwekkend trend, zegt Hoffmann, dat een link legt met de (te) hoge werkdruk in de zorgsector. ,,Tien jaar geleden ging het bij een op de tien onderzoeksopdrachten uit de zorg om medicijndiefstal. De laatste twee tot drie jaar zien we daarin een flinke stijging. Inmiddels is dat bij circa een op de drie dossiers het geval’’, zegt Ron Nieuwendijk, senior consultant fraude en integriteit bij Hoffmann. Zijn onderzoeksbureau verwacht dit jaar zo’n 175 tot 200 opdrachten vanuit de zorgsector binnen te krijgen, waarbij het in circa 30 procent gaat om onderzoek naar de vermissing van medicatie.

“In veel zorgorgani­sa­ties ontbreekt nu een passend beleid. Het is belangrijk dat dit er komt én dat hierover goed wordt gecommuni­ceerd” – Femke Merel van Kooten, Voorzitter NU’91

Strafbaar

Van de 1700 respondenten (zorgprofessionals die de peiling hebben ingevuld) zegt 15 procent dat er geen beleid is. Zo’n 60 procent geeft aan niet te weten of dat er überhaupt is. Tot slot zegt 48 procent dat de werkgever niet duidelijk is over het beleid.

Van Kooten: ,,In alle gevallen, van paracetamol tot aan zwaardere medicatie, is het nemen van medicatie uit de voorraad van je werkgever voor eigen gebruik strafbaar. Daarom hameren wij zo op een goed en duidelijk gecommuniceerd beleid. In het bedrijfsleven zie je dat er vaak een EHBO-doos beschikbaar is voor medewerkers. Daarin zit onder andere paracetamol. Als zo’n doos op iedere afdeling staat, voorkom je dat zorgprofessionals noodgedwongen iets moeten doen wat eigenlijk strafbaar is, zoals het pakken van die paracetamol uit de medicijnkast.”

Preventie

In het geval van het nemen van zwaardere medicijnen, zoals slaapmedicatie, hebben werkgevers ook een verantwoordelijkheid. Van Kooten: ,,Werkgevers moeten onderzoeken waarom medewerkers deze medicatie nemen. Daar moeten zij preventief op inspelen. Waarom slaapt iemand slecht na een nachtdienst? Wat kan je hier als leidinggevende aan doen? Ga het gesprek aan met je medewerkers, want medicatie is heel vaak niet de juiste oplossing. Daarnaast ligt er een taak bij de zorgprofessional zelf. Geef het bij je werkgever aan als je denkt deze medicatie nodig te hebben om je werk goed te kunnen doen. En spreek, indien nodig, ook je collega’s aan als zij medicatie uit de werkvoorraad pakken voor eigen gebruik.”

Bron

Deel dit bericht