Bij acht op de tien woningen kan de luchtkwaliteit beter

Veilig wonen

In veel woningen in Nederland valt nog wat te verbeteren aan de luchtkwaliteit in huis. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezond Wonen Check van Nationale-Nederlanden Bank, die in vier maanden ruim 36.000 keer is ingevuld. De check is een onderdeel van het in oktober gelanceerde Gezond Wonen-platform van Nationale-Nederlanden Bank. Hiermee wil de financiële dienstverlener het bewustzijn over een gezond binnenklimaat vergroten. Dit meldt N-N.

Uit de resultaten van de Gezond Wonen Check blijkt dat in 79 procent van de gevallen verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om gezonde lucht in huis. Vooral in de keuken kunnen grote stappen worden gezet. Een meerderheid van de mensen kook op gas en bij een kwart wordt de afzuiging niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen.

Ook de slaapkamers zijn voor verbetering vatbaar. 42 procent zegt in de slaapkamer geen ventilatiesysteem te gebruiken en 38 procent geeft aan niet met een raam open te slapen. 5 procent zegt zelfs de kamer nooit te ventileren. Dat terwijl frisse lucht in de slaapkamer zorgt voor meer productiviteit de dag erna en de kans op moeheid vermindert. Ook blijkt dat 14 procent last heeft van schimmel in de woon- of slaapkamer, wat slecht is voor de luchtwegen.

Op zoek naar meer kennis

Volgens onderzoek van TNO voldoet één op de zeven van de onderzochte woningen niet aan de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een gezond binnenklimaat. Het bewustzijn hieromtrent is ook niet zo hoog, concludeerde N-N Bank eerder al. Daaruit bleek dat bijna de helft zich nog nooit in het onderwerp had verdiept en de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de co2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Door de lancering van de Gezond Wonen Check is er meer interesse voor een gezond binnenklimaat en mensen zijn meer op zoek naar informatie.

Praktische tips voor gezond wonen

Nationale-Nederlanden Bank heeft een aantal praktische tips voor een gezonde woning: rook niet in huis en beperk het branden van haardvuur en kaarsen. Kook niet op gas, zonder goede afvoer naar buiten. Wie de mogelijkheid heeft, doet er goed aan om over te schakelen op elektrisch koken. Tijdens het koken moet de afzuigkap altijd aanstaan.

Schimmels in woon- en slaapkamers kunnen voorkomen worden door waterlekkages en optrekkend vocht vanuit kruipruimtes aan te pakken. Ook is volgens N-N voorkomen beter dan genezen: zorg altijd voor voldoende frisse lucht. Ook in een goed geïsoleerde woning. Door een luchtkwaliteitsmeter op te hangen, weten bewoners hoe het gesteld is met fijnstof en CO-2. Tot slot adviseert Nationale-Nederlanden Bank om goede luchtfilters te plaatsen in de luchttoevoer van het ventilatiesysteem of luchtreinigers te plaats om ongezonde lucht te verwijderen. Wie nog meer concrete tips wil, kan hiervoor terecht op het platform Gezond Wonen.

Bron

Deel dit bericht