Besparen in de keuken

Door water efficiënter te verwarmen en minder warm water te gebruiken belast je minder het milieu. Zo maakt het een groot verschil welk type installatie je in huis hebt voor warm water. Ook kun je kranen voorzien van waterbesparende mondstukken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water in de keuken.

hand-bij-kraan-wastafel

Warm water bespaartips

  1. Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  2. Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
  3. Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.
  4. Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
  5. Heb je een oude onzuinige combiketel, oude geiser of boiler? Vervang je installatie door een hoogrendement combiketel.

 

Mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer

Je warme kraan niet verder open draaien dan nodig helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.

Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven – er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.

 

Ongemerkt minder water

Je voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.

De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.

 

Waterkoker versus kokendwaterkraan

Er zijn tegenwoordig allerlei kokendwaterkranen op de markt. Met zo’n kraan komt er direct kokend water uit je keukenkraan. Makkelijk in gebruik, maar meestal is een kokendwaterkraan veel onzuiniger met energie dan een elektrische waterkoker of een fluitketel. Er is namelijk altijd standby-verbruik voor het op temperatuur houden van je warme water in de boiler. Dit is beperkt bij zeer goed geïsoleerde modellen. Als je pasta kookt met water rechtstreeks uit de kokendwaterkraan bespaar je wel gas, maar qua energie bespaar je niks. Een combikokendwaterkraan die is aangesloten op de keukenkraan is soms een zuiniger alternatief voor het gebruik van een elektrische boiler die ver buiten de keuken is geïnstalleerd, of als de combiketel heel ver weg staat van de kraan. Lees meer over de kokendwaterkraan.

Boiler? Tijdklok en temperatuur instellen

Heeft jouw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat ingesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.

 

Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm

Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op jouw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden als je vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders boet je in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.

Overweeg stroom met dubbeltarief: dat kan geld schelen omdat een boiler met ingebouwde tijdklok dan ’s nachts goedkoper kan opwarmen. Zet de boiler ook uit als je op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm. Spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen. Meer over legionella en drinkwater.

 

Onderhoud = behoud en efficiëntie

Laat je combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loopt u minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren – dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Vind tips voor cv-onderhoud en afstelling. Elektrische boilers hebben nauwelijks onderhoud nodig.

 

Koop een hr-combiketel

Ongeveer 15% van de Nederlanders gebruikt nog een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water. Hoor je daar bij? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar je energierekening kan er flink door dalen en het comfort verbetert. Vind informatie voor de aanschaf van een nieuwe cv-(combi)ketel.

Bron

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Leg-aantal-sociale-huurwoningen-wettelijk-vast’-zegt-adviesraad-van-regering
Huren
16 juni

‘Leg aantal sociale huurwoningen wettelijk vast’ zegt adviesraad van regering

Hoe-kom-je-als-huurder-rond-als-het-inkomen-van-je-partner-wegvalt
Huurdersvoordeel
20 januari

Hoe kom je als huurder rond als het inkomen van je partner wegvalt?

Huurders-opgelet-huurprijs-anders-berekend-meer-rechten-voor-bewoners-huurdervitaal-format
Huren
15 december

Huurders opgelet: huurprijs anders berekend, meer rechten voor bewoners