Boiler? Tijdklok en temperatuur instellen
Heeft jouw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat ingesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.
Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm
Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op jouw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden als je vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders boet je in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.
Overweeg stroom met dubbeltarief: dat kan geld schelen omdat een boiler met ingebouwde tijdklok dan ’s nachts goedkoper kan opwarmen. Zet de boiler ook uit als je op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm. Spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen. Meer over legionella en drinkwater.
Onderhoud = behoud en efficiëntie
Laat je combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loopt u minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren – dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Vind tips voor cv-onderhoud en afstelling. Elektrische boilers hebben nauwelijks onderhoud nodig.
Koop een hr-combiketel
Ongeveer 15% van de Nederlanders gebruikt nog een oudere, of onzuinige ketel, boiler of geiser voor warm water. Hoor je daar bij? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinige combiketel voor warm water en verwarming. Een nieuwe ketel vereist een investering, maar je energierekening kan er flink door dalen en het comfort verbetert. Vind informatie voor de aanschaf van een nieuwe cv-(combi)ketel.