Bijna 20 procent van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water, zonder in te leveren op comfort onder de douche of bij de warmwaterkraan. Zo daalt je energierekening en de milieubelasting.

Besparen onder de douche
Wil je comfortabel douchen én het milieu zo min mogelijk belasten?
Besparen in de keuken
Wat kun je doen om minder warm water te verbruiken in je keuken?
In de meeste huishoudens hangt een combiketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een huishouden verbruikt gemiddeld 250 m3 gas (190 euro; prijspeil 2019) voor warm water. Dat draagt bij aan het opraken van fossiele brandstoffen, en versterkt klimaatverandering aangezien er CO2 bij vrij komt.
Van de CO2-uitstoot die ontstaat door het gebruik van gas & elektra door huishoudens, veroorzaakt gasverbruik voor warm water zo’n 15 procent; in huizen met een elektrische boiler is dat zelfs 25 procent (dat komt doordat elektriciteit zeer inefficiënt wordt opgewekt). Door minder warm water te gebruiken en warm water efficiënter op te warmen help je om de milieubelasting te verminderen.
Bron
-
Dit bericht verscheen ook op: www.milieucentraal.nl