Met 6 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra’s, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu en ’s nachts op 15 graden.

Veel mensen passen wel een paar tips toe, maar meestal niet allemaal en niet altijd. Als je nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 700 euro per jaar besparen. Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Al blijft de beste tip dan, om je huis beter te isoleren.

Als je slimmer en efficiënter verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat (je stoot minder CO2 uit) en voor je energierekening (die is lager). Je hoeft niet bang te zijn dat het minder comfortabel wordt in huis. Het gaat er vooral om dat je de verwarming lager zet als er niemand thuis is of iedereen in bed ligt. En dat je de verwarming laag zet of uitdraait in kamers waar je niet bent.

thermostaat-op-19-graden

6 Tips verwarmen zonder verspillen

 1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
 2. Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 100 euro per jaar. Maar: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
 3. Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Daarmee bespaar je 90 euro per jaar. Als je bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
 4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
 5. Verwarm je slaapkamer niet. Daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Met een kruik of elektrische deken warm je je bed lekker op.
 6. Als je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

 

Handig: deurdrangers

Deurdrangers zorgen dat je deuren in huis vanzelf dicht gaan. Handig, want daardoor heb je minder tocht en blijft de warmte in de kamer. Een deurdranger wordt ook wel deurveer of deursluiter genoemd. De dranger zorgt ervoor dat de deur zichzelf sluit. De deur valt niet hard dicht: het laatste stukje gaat heel rustig. Je hebt dus geen lawaai van dichtslaande deuren.

 

Wat kost een deurveer of deurdranger?

Een deurveer koop je al voor 5 euro bij de bouwmarkt. Een deurdranger die automatisch sluit, kost per stuk tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van je wensen, soort deur en sluitkracht.

 

Handig: automatisch de temperatuur regelen

Met een klokthermostaat kun je instellen wanneer de verwarming in de woonkamer aan- en uitgaat. Zo kun je ervoor zorgen dat het huis al warm is als je opstaat of thuiskomt, en dat de cv vanzelf uitgaat voor je gaat slapen of de deur uitgaat. Je hoeft nergens meer aan te denken, behalve als je iets anders doet dan normaal. Dan schakel je de automatische instelling uit en gebruik je de thermostaat handmatig. Vaak kun je de tijden per dag programmeren, zodat je voor het weekend andere tijden kunt instellen dan voor werkdagen. Bedenk van tevoren wat jouw patroon is en stem de instelling daarop af.

 

Thermostaatknoppen voor andere kamers

Met thermostaatknoppen kun je de temperatuur per kamer regelen. Dat is bijvoorbeeld handig voor een dichte keuken, badkamer, werkkamer en slaapkamer. Thermostaatknoppen worden ook wel radiatorkranen genoemd. Ze kosten 5 euro meer dan standaardknoppen, maar dat verdien je snel terug doordat je gas bespaart. Lees meer op Klokthermostaat en radiatorkranen.

 

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten kunnen je nóg beter helpen om je huis te verwarmen zonder verspilling. Ze zetten bijvoorbeeld de verwarming laag als ze merken dat er al een tijdje niemand in de kamer is. Lees meer op Slimme thermostaat.

 

Vragen over verwarmen

 • Als ik ’s nachts de verwarming op 15 graden zet, kost het toch veel energie om het huis op te warmen?
 • Mijn huis is slecht geïsoleerd. Is het niet beter om de verwarming ’s nachts helemaal uit te zetten?
 • Waarom is bij vloerverwarming het advies voor de nacht 17 tot 18 graden?
 • Is er kans op bevriezing als ik radiatoren in bijvoorbeeld de slaapkamer helemaal dicht draai?
 • Hoe erg is het als de gordijnen voor de radiator hangen?
 • Hebben de bespaartips ook zin als mijn huis goed geïsoleerd is?

 

Weekendje weg of vakantie? Extra besparen!

Zet de thermostaat op vorstvrij (5 tot 10 graden) als je in de herfst of winter met vakantie gaat en laat deuren in huis open zodat de temperatuur in huis gelijk wordt. Op sommige klokthermostaten kun je een vakantieprogramma instellen.

 

Comfortstand warm water of waakvlam uit

Staat bij je combiketel de comfortstand voor warm water aan? In deze stand houdt de ketel steeds een klein beetje water warm. Zet de comfortstand tijdens de vakantie uit. Hoe je dat doe, lees je in de handleiding van je combiketel.

Heb je nog een gaskachel of oude ketel met waakvlam? Doe dan buiten het stookseizoen de waakvlam uit. Dat bespaart jaarlijks ongeveer 30 m3 gas (25 euro, prijspeil 2019). Moderne cv-ketels hebben elektronische ontsteking, en daarom helemaal geen waakvlam meer.

 

Radiator ventilator: sneller warm met minder energie

Met een radiator-ventilator is je huis sneller warm met minder energie. Het is een klein apparaat met ventilatoren dat je aan de onderkant van de radiator plakt. Ze werken alleen als jouw radiator een dubbele of driedubbele plaat heeft. Als de verwarming gaat branden, gaan de ventilatoren draaien. Daardoor verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie: de verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag). Hoeveel je precies bespaart is niet bekend. Verkopers noemen een besparing tot 30% (in combinatie met waterzijdig inregelen), maar dat is nog niet aangetoond. Je sluit de ventilator aan op het stopcontact, maar het apparaatje verbruikt bijna geen stroom.

Er zijn verschillende types: sommige apparaatjes leg je bovenop de radiator, andere plak je met magneten aan de onderkant. Die aan de onderkant zijn effectiever. Per stuk kosten ze tussen de 37 en 333 euro, afhankelijk van het type en de grootte. Van de goedkopere heb je er vaak meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid, wat sommige mensen storend vinden. Ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit.

Ook handig met een warmtepomp

Een radiatorventilator kan ook handig zijn als je een warmtepomp hebt en gewone radiatoren. De temperatuur van het verwarmingswater is bij een warmtepomp een stuk lager dan bij een cv-ketel (35 tot 55 graden in plaats van 60 tot 80 graden). Met een radiatorventilator kun je de kamer dan toch snel op temperatuur krijgen. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

 

Radiatorfolie gaat warmteverlies tegen

Heb je radiatoren tegen een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plak dan radiatorfolie achter die radiatoren. Er ontsnapt dan veel minder warmte naar buiten via de buitenmuur: de cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Nog beter is trouwens om de buitenmuur te isoleren.

Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op (8 euro). Er is ook radiatorfolie die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, zodat je de folie helemaal niet ziet.

 

Glazen pui

Heb je (paneel)radiatoren voor een glazen pui, wand of raam? Hang dan radiatorfolie op aan de achterzijde van het paneel, of plaats een warmteschild. Bij enkel glas bespaar je hiermee op jaarbasis 50 m3 gas (40 euro) per m2 folie. Ook bij dubbel glas is het de moeite: daar bespaar je 25 m3 gas (20 euro) per m2 folie.

 

Verwarmingsleiding isoleren

CV-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals de kruipruimte en de zolder), verliezen warmte. Buisisolatie met 20 millimeter dik kunststofschuim bespaart op jaarbasis 3 m3 gas per meter verwarmingsleiding die je isoleert. Er zijn kant en klare buizen van kunststofschuim te koop die je makkelijk om de leiding schuift. Ze zijn er voor verschillende leidingdiktes en kosten ongeveer 1 euro per meter en leveren het dubbele per jaar op in besparing.

In verwarmde ruimtes hoef je de CV-buizen niet te isoleren, omdat die de ruimte gewoon mee verwarmen.

Isoleer niet de drinkwaterleidingen, om risico op Legionella te voorkomen. Meer daarover op Drinkwater.

 

Beste tip: isoleren!

Met zuinig stoken kun je in een slecht geïsoleerd huis veel gas besparen. Maar je bespaart nog méér met goede isolatie. En: de bespaartips volhouden kan lastig zijn. Met slechte isolatie heb je namelijk meer last van temperatuurschommelingen, tocht en vochtproblemen: in zulke huizen zijn bewoners geneigd de thermostaat juist hoger te zetten in plaats van lager. Isolatie is dus een voorwaarde om comfortabel en energiezuinig te kunnen verwarmen. Lees verder op Isoleren en besparen.

 

Besparing per woningtype

De besparingen die hierboven staan, gelden voor een gemiddeld huishouden in een gemiddelde woning. In de tabellen hieronder zie je wat je gemiddeld per jaar in jouw woning kunt besparen als je alle tips toepast, vergeleken met iemand die geen enkele tip toepast.

Appartement

IsolatieEnergielabelBesparing in euro’sBesparing in % gasBesparing in m3 gas
niet of beperktE,F,G€ 37030%480 m3
matigD,E€ 22030%290 m3
redelijkC,D€ 10025%130 m3
goedA,B€ 3015%35 m3

Tussenwoning

IsolatieEnergielabelBesparing in euro’sBesparing in % gasBesparing in m3 gas
niet of beperktE,F,G€ 70045%900 m3
matigD,E€ 39045%500 m3
redelijkC,D€ 15030%200 m3
goedA,B€ 6020%80 m3

Hoekwoning of 2 onder 1 kap

IsolatieEnergielabelBesparing in euro’sBesparing in % gasBesparing in m3 gas
niet of beperktE,F,G€ 1.10045%1.400 m3
matigD,E€ 60045%750 m3
redelijkC,D€ 18025%240 m3
goedA,B€ 7020%90 m3

Vrijstaande woning

IsolatieEnergielabelBesparing in euro’sBesparing in % gasBesparing in m3 gas
niet of beperktE,F,G€ 1.70050%2.200 m3
matigD,E€ 90050%1.100 m3
redelijkC,D€ 28030%360 m3
goedA,B€ 12020%150 m3

Bij 77 cent per m3 gas (prijspeil 2019). De berekeningen gelden voor huishoudens met een HR-ketel en radiatoren.

 

Acties voor je gezondheid

 • Neem regelmatig stof van de radiatoren af met een vochtige doek. Dit voorkomt dat ongezonde stoffen vrijkomen bij verhitting.
 • Zorg voor goede ventilatie van je huis. Gebrek aan verse buitenlucht veroorzaakt gezondheidsklachten.
 • Zet de temperatuur van een gas- of cv-boiler lager om energie te besparen, maar nooit lager dan 60 graden, om bacteriegroei (Legionella) te voorkomen. Zie Cv-onderhoud en instelling en Drinkwater.

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Leg-aantal-sociale-huurwoningen-wettelijk-vast’-zegt-adviesraad-van-regering
Huren
16 juni

‘Leg aantal sociale huurwoningen wettelijk vast’ zegt adviesraad van regering

Hoe-kom-je-als-huurder-rond-als-het-inkomen-van-je-partner-wegvalt
Huurdersvoordeel
20 januari

Hoe kom je als huurder rond als het inkomen van je partner wegvalt?

Huurders-opgelet-huurprijs-anders-berekend-meer-rechten-voor-bewoners-huurdervitaal-format
Huren
15 december

Huurders opgelet: huurprijs anders berekend, meer rechten voor bewoners