Ruim 30 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.830 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo’n 620 euro (prijspeil 2019). Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer. 13 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting. Hier vind je handige tips om te besparen op elektriciteit voor apparaten en verlichting.

munstukken-met-kwh-teller

Tips voor apparaten en verlichting

  1. Voorkom onnodig stroomverbruik en zet apparaten helemaal uit. Op voorkom sluipverbruik lees je hoeveel jij kunt besparen.
  2. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid, herkenbaar aan het energielabel A+++. Laat je niet misleiden door een A+ label. Bij een aantal apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, is dit het minst zuinige label. Meer informatie vind je onder Huishoudelijke apparaten.
  3. Heb je een koelkast of vriezer van acht jaar of ouder? Dan loont het om deze te vervangen, ook al werken ze nog prima. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is en hoeveel besparing je het oplevert.
  4. Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie Wasmachine en Wasdroger voor meer informatie.
  5. Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting, een ledlamp is tot 7 keer zuiniger dan een gloeilamp.
  6. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.

Bron

Interessante artikelen over dit onderwerpen

roken-alcohol
zorg
15 december

Kamer wil meer en snellere actie kabinet tegen roken en alcohol

iStock-1295405823-Slecht-slapen-is-de-moeder-van-alle-gezondheidsproblemen
zorg
17 november

‘Slecht slapen is de moeder van alle gezondheidsproblemen’

iStock-1159742611-Albert-Heijn-en-VGZ-werken-samen-aan-een-gezonder-Nederland
zorg
26 oktober

Albert Heijn en VGZ werken samen aan een gezonder Nederland