Belastingaangifte 2021: welke zorgkosten mag je aftrekken?

zorg

Het is weer zover: volwassen Nederland kan de aangifte inkomstenbelasting doen. Voor de één zo geregeld, voor de ander een hele kluif. De Belastingdienst probeert het zo makkelijk mogelijk te maken, door zoveel mogelijk gegevens al voor je in te vullen die je alleen nog maar hoeft te controleren. Maar de Belastingdienst weet niet alles, bijvoorbeeld welke zorgkosten je in 2021 hebt gemaakt. Welke zorgkosten mag je dit jaar aftrekken in je aangifte en welke niet? De Nationale Zorggids zet het voor je op een rij.

Bijna iedereen maakt wel zorgkosten, bijvoorbeeld voor medische behandelingen, medicijnen, hulpmiddelen of voorzieningen en reiskosten naar het ziekenhuis of een therapeut. Zeker voor mensen met een chronische ziekte of handicap kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Een deel van deze zorgkosten kun je terugkrijgen door ze op te geven in je aangifte voor de inkomstenbelasting. Maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Onder welke voorwaarden mag je zorgkosten aftrekken?

Je mag zorgkosten aftrekken die daarvoor in aanmerking komen (zie hieronder) als deze bij elkaar opgeteld boven een bepaald bedrag uitkomen. Dit het heet drempelbedrag. De Belastingdienst stelt elk jaar het drempelbedrag opnieuw vast. Het bedrag is afhankelijk van je inkomen en of je een fiscale partner hebt.

Drempelbedrag specifieke zorgkosten 2021

Heb je geen of niet het hele jaar een fiscale partner? Dan geldt voor 2021 een drempelbedrag van 139 euro bij een inkomen van maximaal 7.989 euro. Is je inkomen hoger, dan geldt een drempelbedrag van 1,65 procent van je inkomen. Heb je wel een fiscaal partner en heb je samen een inkomen tot 15.978 euro per jaar? In dat geval geldt een drempelbedrag van 278 euro. Verdien je samen meer, dan is het drempelbedrag 1,65 procent van het gezamenlijk inkomen. Bij een inkomen van 42.434 euro of hoger (met of zonder fiscaal partner), ligt het drempelbedrag op 700 euro + 5,75 procent boven de 42.434 euro.

Welke zorgkosten mag je niet aftrekken?

Je mag geen zorgkosten aftrekken waarvoor je al een vergoeding krijgt vanuit je zorgverzekering. Kosten die vallen onder het verplicht of vrijwillig eigen risico mag je dus niet aftrekken. Dit geldt ook voor de eigen bijdrage van bijvoorbeeld medicijnen en de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet. De premie die je betaalt voor je zorgverzekering (zowel basis- als aanvullende zorgverzekering) mag je ook niet meerekenen.
Je mag alleen zorgkosten aftrekken in het jaar dat je de kosten hebt gemaakt. De Belastingdienst houdt al rekening met eventuele tegemoetkomingen via het CAK bij handicap of chronische ziekte, van het UWV bij arbeidsongeschiktheid of de tegemoetkoming specifieke zorgkosten van de Belastingdienst.

Welke zorgkosten mag je wel aftrekken?

Zorgkosten die je mag aftrekken in de aangifte van 2021, mits ze niet onder je eigen risico vallen, zijn:

 • Verpleging in een ziekenhuis of instelling
 • Huisarts, tandarts, fysiotherapie of specialist
 • Behandeling door een paramedicus met doorverwijzing van een arts (zonder doorverwijzing gelden voorwaarden)
 • ivf-behandeling tot 43 jaar (onder voorwaarden)
 • Voorgeschreven medicijnen, behalve de wettelijke eigen bijdrage
 • Steunzolen
 • Gehoorapparaat (onder voorwaarden)
 • Aanpassingen aan auto, fiets, computer en dergelijke (onder voorwaarden)
 • Reiskosten naar arts of ziekenhuis (onder voorwaarden)
 • Hogere vervoerskosten door ziekte of handicap (onder voorwaarden)
 • Reiskosten voor ziekenbezoek (vast bedrag)
 • Een dieet op voorschrift van arts of diëtist (vast bedrag)
 • Extra gezinshulp om ziekte of invaliditeit (onder voorwaarden)
 • Extra kleding en beddengoed (vast bedrag)

Kijk ook op de website van de Belastingdienst voor het overzicht en de voorwaarden die gelden voor het aftrekken van specifieke zorgkosten.

Zorgkosten die je voor anderen maakt

Soms mag je ook de zorgkosten die je voor anderen maakt aftrekken in de belastingaangifte. Het gaat dan om zorgkosten voor je fiscale partner en je kinderen tot 27 jaar als ze zelf die kosten niet kunnen betalen. Ook als je zorgkosten betaalt voor mensen van 27 jaar of ouder met een ernstige handicap met wie je in gezinsverband woont of ouders, broers en zussen die bij je in huis wonen en afhankelijk zijn van je zorg, mag je deze kosten aftrekken.

Meer informatie en stappenplan

Op de website van de Belastingdienst vind je nog meer informatie over het aftrekken van de zorgkosten. Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, biedt op de website Meerkosten.nl bovendien een uitgebreid stappenplan voor het doen van je aangifte en aftrekken van de zorgkosten. Bekijk hier de website Meerkosten.nl of download het stappenplan ‘Aftrek van zorgkosten’.

Bron

Deel dit bericht