Belangrijk dat verpleeghuizen openblijven ondanks corona en griep

zorg

Het is heel belangrijk dat de verpleeghuizen openblijven, ondanks het mogelijk zware griepseizoen dat eraan komt en de oplopende coronabesmettingen onder ouderen. Dat vindt Bas ter Brugge, AIOS bij ZBVO (Zorg en Behandeling Voor Ouderen), meldt ANP Expert Support. 

“De meeste mensen in verpleeghuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en ze krijgen een griepprik. Zij zullen niet snel ernstig ziek worden of overlijden aan de gevolgen van het coronavirus of de griep”, zegt Ter Brugge. “Het welzijn van bewoners in het verpleeghuis moet centraal staan, en comfort en kwaliteit zijn het belangrijkst is deze fase van je leven.”

Leed afwegen tegen risico’s

In de eerste golf was te zien dat veel mensen in verpleeghuizen angst en verdriet hadden omdat ze hun naasten niet konden zien. Ook ontstonden er gedragsproblemen bij mensen met dementie omdat ze de situatie niet konden overzien. Sommige ouderen werden boos of wilden weg. “Als je al het leed afweegt tegen de risico’s, dan moeten de verpleeghuizen openblijven.”

“Natuurlijk moet scherp gekeken worden naar corona- of griepklachten van ouderen en indien nodig mensen of afdelingen worden geïsoleerd. Zo kunnen heel gericht maatregelen worden getroffen als dat nodig is. Maar verpleeghuizen volledig dichtgooien is niet de oplossing”, aldus Ter Brugge.

Bron

Deel dit bericht