Argwaan artsen tegenover patiënten met fibromyalgie is onterecht

zorg

Patiënten met fibromyalgie, ook wel wekedelenreuma genoemd, moeten serieus worden genomen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat dinsdagochtend is gepubliceerd. Het onbegrip en wantrouwen dat veel patiënten ervaren, ook van artsen en (uitkerings)instanties, is onterecht, stelt de raad.

Fibromyalgie kenmerkt zich door chronische pijnklachten in gewrichten en spieren. De pijn gaat vaak samen met stijfheid en vermoeidheid. Nederland telt naar schatting 340 duizend patiënten. Eind 2020 slaagde fibromyalgiepatiënt Natalie Kramer erin om met een burgerinitiatief het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Ze haalde bijna 57 duizend handtekeningen op en vertelde de Tweede Kamer in een toelichting dat patiënten vaak op argwaan stuiten. De oorzaak van hun klachten is onduidelijk en de aandoening is niet aantoonbaar in het bloed of op een scan.

De minister vroeg daarop de Gezondheidsraad om een advies, net zoals dat een paar jaar geleden gebeurde met de chronische ziekte ME/CVS. De raad beoordeelde de wetenschappelijke literatuur en sprak met patiënten. Het rapport biedt geen nieuwe informatie over een mogelijke oorzaak of een effectieve behandeling, maar is vooral bedoeld om fibromyalgie als ‘belangrijk gezondheidsprobleem’ te erkennen. De klachten van patiënten kunnen een grote invloed hebben op hun welbevinden en functioneren, concludeert de raad. Ze kunnen werk en sociale contacten verliezen.

Verzekeringsartsen

Artsen moeten het klachtenpatroon volgens de raad serieuzer nemen en zich daar meer in verdiepen, zodat diagnoses niet zo lang op zich laten wachten. Verzekeringsartsen zouden zich bij het beoordelen van arbeidsongeschiktheid moeten focussen op de beperkingen van patiënten en minder op de oorzaak daarvan. ‘Er hoeft niet altijd te worden aangetoond door welke ziekte of lichamelijke afwijking iemand arbeidsongeschikt is geworden.’

Naar de oorzaak van fibromyalgie blijft het gissen maar wetenschappers vermoeden dat de pijnklachten van patiënten voortkomen uit zogeheten centrale sensitisatie: versterkte prikkeloverdracht door veranderingen in het centrale zenuwstelsel, waardoor pijnovergevoeligheid kan ontstaan. Dat zou worden aangezwengeld door een complex van biologische, psychologische en sociale mechanismen, zoals veranderingen in het microbioom van de darm, de nasleep van een infectieziekte, omgevingsfactoren of slaapproblemen.

Bron

Deel dit bericht