Apothekers slaan alarm over medicijntekort: ‘Leidt tot gevaarlijke situaties’

zorg

Provincie Utrecht – Apothekers slaan alarm over het nijpende medicijntekort. Daardoor kunnen sommige mensen hun recept niet meer ophalen aan de balie. Ook Clasineke Groenendijk van apotheek Boswijk in Utrecht merkt dat de voorraad lastiger op peil te houden is. “Dat kan echt tot gevaarlijke situaties leiden.”

Op dit moment heeft Groenendijk 69 medicijnen die ze niet aan mensen kan meegeven. “Dat zijn onder meer de epipen, sommige antibioticakuren en medicatie voor parkinson,”, noemt de apotheker wat voorbeelden. En dat brengt mensen in gevaar. “Zo’n epipen bijvoorbeeld kan echt levensreddend zijn.”

Al langer een probleem

Het tekort aan medicijnen speelt overigens al langer. Daar zijn volgens Groenendijk meerdere redenen voor. Een daarvan is de globalisering. “Daardoor vinden de productieprocessen niet meer in Nederland of Europa plaats”, legt ze uit. “En ook grondstoffen zijn schaars en worden vaak maar op een plek verwerkt. En als er dan ergens in de aanvoerlijn een verstoring is, merken we dat hier in de apotheek.”

Daarnaast is ook het beleid van zorgverzekeringen een belangrijke oorzaak voor de huidige problemen. “Die willen altijd de laagste prijs”, vertelt de Utrechtse apotheker. “Daardoor is veel naar lage lonenlanden verplaatst. En als fabrikanten niet voor die lage prijzen willen leveren, dan stopt de verkoop gewoon.”

Het goedkoopste merk

En dan hebben verzekeraars ook nog allerlei strenge regels opgesteld over welke medicatie vergoed wordt en door apothekers uitgegeven kan worden. “Dus welk merk je krijgt. Vaak de goedkoopste optie”, aldus Groenendijk. “Dus zelfs als het goede medicijn er is, mag ik het soms niet meegeven.”

Dat leidt soms tot agressie aan de toonbank. En hoewel de apotheker snapt dat het frustrerend kan zijn als medicijnen niet leverbaar zijn, kan zij er ook niets aan veranderen. “Sommige mensen gaan helemaal uit hun dak. Wij doen hartstikke ons best die mensen te helpen, dan is het vervelend als je dat als apotheekmedewerker op je bord krijgt.”

Duistere boodschap brengen

Groenendijk verwacht niet dat het tij snel gekeerd gaat worden. “Daar ben ik ernstig somber over”, zegt ze. “Want het geneesmiddelenvergoedingssysteem op de schop. Dat leidt ertoe dat mensen straks bij moeten gaan betalen als ze hun vertrouwde medicijn willen. Nou, ik zie de bui alweer hangen. Ten eerste voor die patiĆ«nten, want zij voelen dat in hun portemonnee. En wij mogen die duistere boodschap weer aan hen overbrengen.”

Voor apothekers is dat een hard gelag. Want zij komen door de problemen amper nog aan hun echte werk toe, vindt Groenendijk. “Wij zijn op dit moment zoveel uren per week kwijt aan het bedenken van oplossingen en alternatieven. Maar dat is niet ons werk, we moeten gewoon de mensen kunnen helpen.”

Niet altijd een geschikte oplossing

Ook de Apothekersvereniging Midden-Nederland ziet al jaren een tekort aan geneesmiddelen. “Als apothekers doen we er alles aan om een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door te wisselen naar een vergelijkbaar medicijn of de medicatie om te zetten naar andere sterktes”, laat een woordvoerder weten.

Helaas kunnen we niet bij alle tekorten een geschikte oplossing vinden”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld bij het huidige tekort aan de epipen, daar is zo’n alternatief nog niet voorhanden. Vanaf volgend jaar is het voor groothandels echter verplicht een ijzeren voorraad van 2,5 maand aan te houden. Hopelijk dringt dat de tekorten flink terug.”

Bron

Deel dit bericht