‘Apenpokken internationaal gevaar voor de volksgezondheid’

Gezond leven

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de apenpokken uitgeroepen tot “een internationaal gevaar voor de volksgezondheid”. Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt, is volgens de WHO nu een internationaal risico.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Op de wereld waar bijna acht miljard mensen wonen, zijn tot dusver volgens de WHO bij de huidige uitbraak 14.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen, ruim zevenhonderd in Nederland. Vijf sterfgevallen worden wereldwijd aan de uitbraak van apenpokken toegeschreven.

Corona en polio

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn Covid-19, die ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Bron

Deel dit bericht