Afspraken over sneller toelaten dure kankermedicijnen

Gezond leven

Oncologen hebben samen met zorgverzekeraars en de overheid afspraken gemaakt over snellere toegang van dure kankermedicijnen voor patiënten. Vaak neemt de overheid een duur medicijn pas op in het basispakket na uitgebreid onderzoek en een fikse prijsonderhandeling. Daardoor zijn veel behandelingen hier nog niet toegelaten. Via het Drugs Access Protocol komen deze geneesmiddelen soms jaren sneller binnen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Dankzij de nieuwe afspraken komt straks een grote groep medicijnen bijna meteen vrij, terwijl de overheid nog met de farmaceut onderhandelt over de prijs. Dat dat zonder het Drug Access Protocol – ontwikkeld door een medisch adviseur van CZ, oncologen en het Zorginstituut Nederland – niet gebeurt komt doordat er in ons land eerst overtuigend bewijs nodig is voordat het in het basispakket komt. Het verzamelen van dit bewijs neemt veel tijd in beslag en daardoor liggen tientallen medicijnen soms jaren in de pijplijn.

Beschikbaar zonder vergoeding te betalen

Nieuwe afspraken maken het nu mogelijk om een nieuw geneesmiddel sneller beschikbaar te stellen aan kankerpatiënten, bijvoorbeeld het middel van Sanofi: Cemiplimab. Een medicijn dat in 2019 al is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar hier nog niet wordt versterkt. Nu zal dat vier maanden lang wel gebeuren, zonder dat daar een vergoeding voor wordt gevraagd.

“Als de tumor na die tijd gekrompen is of gelijk gebleven dan worden alle kosten in de basisverzekering vergoed. Zowel door ons als de andere zorgverzekeraars”, legt medisch adviseur Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn – Khosrovani uit. Het risico ligt bij de farmaceuten.

Inmiddels hebben vijf ziekenhuizen zich aangesloten bij het Drug Access Protocol: het Radboudumc, UMCG, Erasmus MC, Maastricht UMC+ en het Antoni van Leeuwenhoek.

Bron

Deel dit bericht